'Monomestmestvergisting in combinatie met WKK kan ook nog steeds interessant zijn'

Binnen Nederland draaien naar schatting meer dan 100 monomestvergistingsinstallaties. Er zijn ook veel bedrijven die een investering in een vergister overwegen.  Waar de afgelopen jaren met name gekeken werd naar de productie van groen gas, zijn er ook ontwikkelingen in de markt die het gebruik van het biogas voor de omzetting naar stroom en warmte weer interessanter maken, stelt Jurian Lier, projectleider Energie bij DLV Advies.

Een WKK-installatie kan een groot deel van het jaar stroom leveren aan het bedrijf. Met een SDE++ subsidie voor 2024 zijn de financiële vooruitzichten gunstig voor bedrijven met 5.000 ton dagverse mest. Door het toepassen van een energiemanagementsysteem is een combinatie van zonne- en windenergie en elektriciteit geproduceerd via een WKK goed te combineren op één aansluiting, aldus Lier.


Stikstofstrippers die momenteel kunnen worden toegepast, vereisen voor het proces een aanzienlijke hoeveelheid energie in de vorm van warmte. Het stripproces kan worden uitgevoerd met een warmtepomp die elektriciteit verbruikt, maar kan ook gebruikmaken van de restwarmte van de WKK. Het inzetten van deze warmte komt in aanmerking voor subsidie via de SDE++ regeling mits deze nuttig wordt aangewend. Omdat de restwarmte van een WKK een hogere temperatuur heeft dan een warmtepomp kan leveren, is een combinatie van WKK en stikstofstripper zeer geschikt.


De financiële haalbaarheid van een investering in een monomestvergister met WKK is zeer bedrijfsspecifiek, stelt Jurian Lier. Voor bedrijf dat niet meer dan 50.000 kilowattuur kan salderen, scheelt dit misschien  4.000 tot 5.000 euro per jaar aan energiekosten. Hiervoor is een investering van 300.000 tot 400.000 euro miet snel rendabel te maken. Een accu, die het gat tussen productie en verbruik opvangt, is dan een meer passende oplossing voor deze situatie. Kan het bedrijf ook gebruik maken van de restwarmte of is er een significant mestoverschot, dan kan een monomestvergister in combinatie met WKK weer wel interessant worden.


Daarnaast is het inspelen op de volatiliteit van de energiemarkt een voordeel van de WKK-installatie. De biogasproductie in de vergister kan niet tijdelijk worden stopgezet, maar het is wel mogelijk  om de motoren van een WKK tijdelijk uit te schakelen. Dit is enorm gunstig in een energiemarkt met grote schommelingen in de prijzen. Met een WKK kan de stroom geleverd worden wanneer de prijzen hoog zijn, en dat resulteert in een hogere opbrengst voor het bedrijf.

Bron: DLV Advies, 23/10/2024
Publicatie: 24-10-2024