VanDrie, Fuite en Van Beek werken samen in lokale mestverwerking

De bedrijven VanDrie, Gebr. Fuite en G. Van Beek & Zn gaan een samenwerking om de dikke fractie van kalvermest te hygiëniseren zodat deze geschikt is voor export. Het plan is om op 3 bedrijven een gesloten mestverwerkingsinstallatie te plaatsen waarmee kalvermest wordt omgezet in een droge fractie, condenswater en een mineralenconcentraat. Het bedrijf MW Techniek uit Tubbergen gaat de drie installaties leveren

Door de 'zero liquid discharge'-technologie van MW Techniek te combineren met omgekeerde osmose, zou het restwater voldoende schoon moeten zijn dat het kan worden geloosd op het oppervlaktewater. Voor de afzet van de dikke fractie en het mineralenconcentraat zijn de drie bedrijven in overleg met verschillende afnemers. 


MW Techniek ontwikkelde een verdamper waarbij in gesloten systeem water uit de mest verdampt waarbij er slechts 50 kilowattuur per m3 verdampt water nodig is. Tijdens dit proces wordt ongebonden stikstof omgezet gebonden in de vorm van ammoniumsulfaat of ammoniumfosfaat. De dikke fractie die overblijft nadat het water uit de mest is verdampt, heeft een droge stofgehalte van circa 45% en is geschikt voor export. Indien gewenst kunnen uit de dikke fractie mestkorrels worden geproduceerd.


In januari worden de installaties uitgeleverd aan drie kalverhouderijen waarna de machines in februari 2025 operationeel moeten zijn. Daarna start een testperiode van 3 maanden. Eind mei moeten de machines gereed zijn voor gebruik.

Bron: De Kalverhouder, 21/10/2024
Publicatie: 22-10-2024