Rechter moet oordelen over Groningse 'nutriënten verontreinigde gebieden'

Een groep Groningse boeren die zich hebben verenigd in het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer spannen een kort geding aan tegen minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Ze maken bezwaar tegen de aanwijzing van 'nutriënten verontreinigde gebieden', waardoor ze beperkt worden in de hoeveelheid mest die ze op hun percelen uit mogen rijden. 

Het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer is een vereniging die al ruim 100 jaar rechtsbijstand biedt aan Groningse boeren. Volgens het bureau bevat het water in het gebied langs de Waddenzee van nature meer fosfaat dan elders en heeft het geen relatie met landbouwpraktijken. Daarom vinden ze de dat er geen reden bestaat om het gebied als 'nutriënten verontreinigd' aan te wijzen.


De vereniging maakte eerder in een brief de bezwaren kenbaar aan het ministerie. Dat bezwaar werd afgewezen en daarom wordt nu het oordeel van rechter gevraagd. De boeren stellen dat ze inkomsten missen door de aangescherpte stikstof- en fosfaatnormen en via de rechter willen ze een financiële compensatie afdwingen.

Bron: Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer, oktober 2024
Publicatie: 22-10-2024