Wiersma schetst hoe omslag naar bedrijfsgerichte doelsturing vorm moet krijgen

Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur schetst in een brief aan de Tweede Kamer hoe zij de omslag naar bedrijfsgerichte doelsturing in de landbouw, wil aanpakken. De minister wil inzetten op het formuleren van bedrijfsspecifieke emissiedoelen voor klimaat en stikstof.  Ze zal zich in eerste instantie richten op de sectoren melkveehouderij, akkerbouw en via het stallenbeleid ook op de intensieve veehouderij.

Naast de uitwerking van doelsturing voor de opgaven voor het klimaat, stikstof en de waterkwaliteit maakt Wiersma samen met de  betrokkenen en per sector, een inventarisatie van de gestelde beleidsdoelen en of er een vorm van doelsturing voor deze doelen haalbaar, logisch en wenselijk is en wat er eventueel nodig is om daar te komen. Momenteel wordt gewerkt aan een inventarisatie voor de melkveehouderij. Het streven is om deze inventarisatie begin 2025 op te leveren. De inventarisatie voor de akkerbouw volgt later dat jaar. Andere sectoren volgen daarna.


Een bedrijfsspecifieke stoffenbalans is een instrument waarmee bedrijfsspecifiek gemonitord wordt wat de stofstromen zijn van en naar de boerderij. De stoffenbalans kan ook worden benut voor het berekenen van kritisch prestatie-indicatoren voor duurzaamheidsprestaties op bedrijfsniveau. Rekenregels en de taal voor de stoffenbalans worden voor de emissies naar lucht, water en bodem uitgewerkt. Daarnaast wordt momenteel door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in afstemming met het kennisconsortium voor kritische prestatie-indicatoren in kaart gebracht welke publieke data al beschikbaar zijn.


In de melkveehouderij wordt op dit moment al een stoffenbalans gebruikt in de vorm van de KringloopWijzer. Er is een actieagenda opgesteld waarin is aangegeven welke acties er zullen worden ondernomen om de stoffenbalanssystematiek zodanig verder te ontwikkelen dat deze gebruikt kan worden voor toepassingsvormen van doelsturing. In deze actieagenda wordt gestart met de acties die nodig zijn om een stoffenbalans in eerste instantie voor de melkveehouderij en akkerbouw verder te brengen. Daarna wordt ook naar andere sectoren en de samenhang daartussen gekeken. Daarbij wordt gefocust op de thema's emissies van broeikasgassen en stikstof en waterkwaliteit.


Het hart van de systematiek wordt gevormd door een wetenschappelijk onderbouwd integraal raamwerk van kritische prestatie-indicatoren op bedrijfsniveau, waarmee agrarisch ondernemers inzicht krijgen in en kunnen sturen op duurzaamheidsprestaties. RVO.nl en Wageningen University & Research hebben de opdracht gekregen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om op basis van beschikbare data de indicatoren te berekenen. Binnen deze opdracht worden ook ontwerpkeuzes voor de data-infrastructuur verkend. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om aan te sluiten bij bestaande databronnen en -tools binnen de agrarische sector en ketenpartijen.

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, 21/10/2024
Publicatie: 21-10-2024