'Netcongestie hoeft geen blokaade te zijn voor productie van groen gas'

De productie van groen gas op een melkveebedrijf wordt beter haalbaar. Vanaf 400 koeien is de terugverdientijd rond de 5 jaar en bij 500 koeien nog maar 4 vier jaar, aldus dr. ir. René Cornelissen van CCS Energieadvies. Het rendement zal nog interessanter worden wanneer de bijmengverplichting in werking treedt. Netcongestie kan wel een probleem vormen, maar dat is volgens Cornelissen te ondervangen.

Netcongestie kan een probleem zijn bij de installatie van een groen gas opwaardeerinstallatie. Dit komt door het elektrisch vermogen dat nodig is voor het aansluiten van deze installatie. Het aanvragen van een grootverbruikersaansluiting lukt vaak niet. De wachttijden kunnen meerdere jaren omvatten. Dit geldt ook al regelmatig voor een kleinverbruikersaansluiting.


Door een andere techniek toe te passen dan de standaard membraaninstallatie is het probleem te ondervangen. Een voorbeeld hiervan is de Aminewasser, zoals bij de Bio-UP-installatie van Bio-Line wordt toegepast. Deze installatie levert 50 m3 groen gas per uur en het gevraagde elektrisch vermogen ligt tussen de 5 en 10 kilowatt voor de volledige gasopwerking.


Op het bedrijf vraagt ook de mestvergister extra capaciteit voor de pompen en mixers. Het energieverbruik hiervan kan worden beperkt door de apparaten na elkaar te laten draaien. Op deze manier kan het totale vermogen worden gemaximeerd op 15 kilowatt.


De verwarming van de vergister vormt nog een extra uitdaging. Een warmtepomp is hiervoor de oplossing. Als er gedurende een tijdstip op de dag capaciteit over is, dan kan men een grotere warmtepomp bijvoorbeeld alleen tijdens deze uren laten draaien.

Bron: CCS Energieadvies, 16/10/2024
Publicatie: 17-10-2024