Oproep voor Ivan Tolpe-prijs 2025

Het VCM organiseert iedere twee jaar de Ivan Tolpe-prijs. Dit is een internationale prijs dat als doel heeft om innovatieve, veelbelovende innovaties in de verwerking of verwaarding van mest te ondersteunen. Inzenden kan tot 7 maart 2025.

De prijs is eerbetoon aan wijlen Ivan Tolpe, een pionier in de mestverwerking in Vlaanderen. De prijs bestaat uit een award, een certificaat en een geldprijs. Alle genomineerden krijgen de nodige aandacht, onder andere via presentaties op de internationale Manuresource-conferentie.

In 2015 werd de prijs voor de eerste uitgereikt aan een Vlaamse varkenshouder die een innovatieve scheidingstechniek heeft ontwikkeld. In 2017 werd het Duitse onderzoeksbureau Fraunhofer IGB bekroond met de prijs voor de zgn. ARBOR-methode om fosfaat uit mest te verwijderen. In 2019 ging de prijs naar de Vlaamse biogasproducent Arbio BVBA voor de techniek NPirriK waarmee uit het digestaat mestkorreltjes worden geproduceerd met een hogere N/P-verhouding. In 2021 won het Nederlandse bedrijf Colsen met de AMFER-technologie waarmee met minder energie en hulpstoffen ammoniak kan worden gestript uit mest. In 2023 won Green Service dat een speciale membraantechnologie heeft ontwikkeld om mineralenconcentraat en schoon water te produceren. Andere genomineerden in 2023 waren het Spaanse EMA Depuració, het Belgische Biolectric en het Ierse Glasport Bio.

Ivan Tolpe prijs 2025 en Ivan Tolpe studentenprijs 2025
Het VCM roept iedereen op die een systeem, techniek of andere oplossing heeft dat bijdraagt aan een betere, duurzamere, efficiëntere en/of marktgerichtere mestverwerking, om deze innovatie in te dienen. Het wedstrijdreglement vindt u via deze link en het deelnameformulier via deze link.

Na vijf succesvolle edities breidt VCM de Ivan Tolpe Prijs uit met de Ivan Tolpe- Studentenprijs. Deze prijs is bedoeld voor jonge studenten van hogescholen of universiteiten en biedt hen de kans om hun vernieuwende ideeën te presenteren. Ook de winnaar van deze prijs krijgt een podium op de Manuresource-conferentie van 2026. Het reglement en deelnameformulier hiervoor vindt u respectievelijk hier en hier.

Deelnemen kan tot 7 maart 2025 en dat doet u door het deelnameformulier (met bijlagen) te sturen naar info@vcm-mestverwerking.be. De twee tot vier genomineerden worden op uiterlijk 18 april 2025 bekendgemaakt. Een jury van experts op het gebied van mestverwerking en nutriëntenterugwinning beoordeelt de inzendingen op criteria als innovatie, duurzaamheid en toepasbaarheid. De feestelijke uitreiking vindt eind mei 2025 plaats tijdens de Algemene Vergadering van VCM.

Oproep voor Ivan Tolpe-prijs 2025
Auteur: Jan Roefs
Bron: VCM
Publicatie: 17-10-2024