'Effect van beëindigingsregelingen op mestmarkt is er voorlopig nog niet'
Door de aangescherpte plaatsingsruimte, grotendeels veroorzaakt door de afbouw van derogatie, zullen veel melkveehouders dit jaar te maken krijgen met een hogere eindvoorraad mest dan gebruikelijk. Blokker verwacht niet dat de prijzen voor mestafvoer op korte termijn gaan dalen. Wanneer het uitrijdseizoen in het voorjaar opnieuw laat op gang komt omdat men net als afgelopen voorjaar het land niet op kan, zal de prijs ook dan hoog blijven.
DLV Advies stelt vast dat akkerbouwers inspelen op de nijpende mestmarkt door meer dierlijke mest aan te voeren. Een akkerbouwer kan 15 per kuub ontvangen bij het afnemen van mest. Gemiddeld genomen kan een akkerbouwer 42 kuub drijfmest plaatsen per hectare, wat met aftrek van kosten voor opslag en uitrijden een saldo van circa 420 euro per hectare oplevert.
Melkveehouders moeten er rekening mee houden dat ze wellicht meer kuubs moeten afvoeren dan verwacht. Bij het afvoeren van mest worden mestmonsters genomen en gehaltes bepaald. De stikstofgehaltes in de mest blijken vaak lager dan de forfaitaire normen. Voor stikstof is de forfaitaire norm 4 kilogram per kuub, maar in de praktijk ligt het gehalte geregeld 10 tot 15% lager. Dit betekent dat melkveehouders meer volume moeten afvoeren om aan de juiste hoeveelheid afgevoerde stikstof te komen.
Onvoldoende afvoer van mest brengt bedrijven in de problemen want de boetes voor het overschrijden van de gebruiksnormen zijn fors. Per kilogram overschrijding is de boete 7 euro voor stikstof en voor elke kilo fosfaat die te weinig is afgevoerd wordt een boet van 11 euro opgelegd.