'Methaanemissie vanuit mestopslag wordt sterk onderschat'

De methaanuitstoot vanuit mestopslagen van melkveebedrijven kan wel vijf keer zo hoog zijn als tot nu toe werd aangenomen. Dat stellen Britse onderzoekers van de University of East Anglia in Norwich en de International Fugitive Emissions Abatement Association (IFEAA). Zij hebben over hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research, Food Systems.

De onderzoekers hebben becijferd dat als het methaan uit rundermest in het Verenigd Koninkrijk wordt opgevangen en omgezet in biogas, het een waarde vertegenwoordigd  van meer dan 400 miljoen Britse pond per jaar en van ongeveer 52.500 Britse pond voor een gemiddeld melkveebedrijf.


Er bestaat al technologie om het methaan uit de mest goed af te vangen en als deze wordt uitgerold over de hele melkveestapel in de Europese Unie, zou de omzetting van methaan in een biobrandstof de emissies kunnen verminderen met circa 5,8% van het resterende budget dan nodig is om de wereldwijde temperatuurstijging beneden 1,5 graad Celsius opwarming te houden.


Het Britse onderzoek is gebaseerd op metingen bij twee melkveebedrijven. Samen met resultaten uit verschillende  internationale veldonderzoeken, suggereren de meetuitkomsten dat de 'Tier 2'-berekeningen die landen gebruiken om jaarlijks over hun emissies te rapporteren aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) mogelijk niet robuust zijn. 


Er wordt verondersteld dat de methaanuitstoot via het spijsverteringsstelsel van herkauwers - drie tot negen keer hoger ligt dan de emissie via mest. De Britse wetenschappers denken dat de verhouding tussen darmemissies en uitstoot via de mest  veel dichter bij 50:50 zou kunnen liggen.


Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Estimating methane emissions from manure: a suitable case for treatment?' in Environmental Research, Food Systems.

Bron: University of East Anglia, 02/10/2024
Publicatie: 04-10-2024