'Veehouderij krijgt zware dobber aan fosfaatplafond voor 2025'

Voorzitter Gerard Velthof van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) verwacht dat het moeilijk wordt om via lagere fosfor- en ruw eiwitgehaltes in de rantsoenen de mestproductie onder de plafonds van 2025 voor de stikstof- en fosfaatexcretie via dierlijke mest te krijgen. Dat maakte hij duidelijk op dinsdag 1 oktober tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over de mestplannen van minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur. 

Velthof voorziet voor de Nederlandse veehouderijsector met name een probleem om onder het fosfaatplafond voor 2025 te blijven. Dat speelt met name ten aanzien van het plafond voor melkvee. Bij varkens en pluimvee zijn er nog wel mogelijkheden voor voer met een lager fosforgehalte, maar ook die zijn beperkt.


Volgens berekeningen zou het fosforgehalte in het rantsoen van runderen met 3% moeten dalen om onder het plafond voor fosfaat voor melkvee te komen. Diervoederdeskundigen zien daarvoor nauwelijks nog mogelijkheden, aldus Velthof. Na de invoering van het fosfaatrechtenstelsel is er al veel werk gemaakt van het verlagen van het fosforgehalte in rundveevoeders.


In het gesprek met leden van de Tweede Kamer wees de CDM-voorzitter ook op de grote invloed die het weer heeft op de stikstofexcretie. Door weersomstandigheden kan het eiwitgehalte in het gras en ruwvoer sterk variëren. Dit kan van jaar tot jaar leiden tot een verschil van 40 miljoen kilo stikstof in aanvoer via het voer.

Bron: Boerderij, 03/10/2024
Publicatie: 03-10-2024