ReFarM

Het project Rethinking Farming and Manure management (ReFarM) wil bijdragen aan een duurzame landbouw door het ontwikkelen en implementeren van technologie die de waardering van dierlijke mest lokaal verbetert. ReFarM is gericht op het implementeren van technologische oplossingen om mest om te zetten in producten zoals alternatieve meststoffen, bodemverbeteraars en hernieuwbare energie.

Naam project: ReFarM
Omschrijving:

Het ReFarM-project heeft als doel herwonnen meststoffen te ontwerpen die voldoen aan de behoefte van de bodem, de veiligheid en levenscyclus van deze meststoffen te evalueren en ze te testen in laboratorium- en veldtesten. Deze circulaire meststoffen worden vergeleken met primaire grondstoffen en geëvalueerd op basis van het regelgevingskader van de EU. Ook zullen nieuwe bedrijfsmodellen voor landbouw Mkb’s geëvalueerd worden en worden nieuwe scenario’s vergeleken met scenario’s die momenteel worden toegepast. De drie hoofdaspecten die hieruit voorkomen zijn:

  • Valorisatie van mest door duurzame biotechnologie
  • Bodems versterken met terugwinningsproducten
  • Duurzamer en eerlijker mestbeheer creëren

Door de holistische benadering en de combinatie van innovatieve technologie, bodemgezondheid en valorisatie draagt ReFarM bij aan een duurzame landbouw, in lijn met veel nationale en internationale doelen en missies.

ReFarM combineert mestscheiding, vergisting en biokristallisatie. De anaerobe reactor is ontworpen om onderin de reactor een fractie terug te winnen die rijk is aan calciumfosfaat. Bovenin de reactor kan een ammonium- en kalirijke fractie worden teruggewonnen. Tijdens het project zal de techniek verder worden ontwikkeld en zullen praktijkpilots worden uitgevoerd.

Doorlooptijd: 1-6-2024 t/m 31-5-2028
Projectkosten: € 5 miljoen
Europees/nationaal/regionaal: Interreg project
Project partners: Wetsus, Oosterhof Holman Milieutechniek B.V., Federatie Agricycling NL, 3N Kompetenzzentrum Niedersachsen Netzwerk Nachwachsende Rohstoffe und Bioökonomie e.V, Hochschule Osnabrück University of Applied Sciences, Universität Duisburg Essen, Agrotech Valley Forum e.V., Maatschap Broekroelofs, Provincie Drenthe, Vereniging Circulair Friesland, Vereniging Circulair Groningen, EnTranCe - Centre of expertise energy, Landwirtschaftskammer Niedersachsen - Düngebehörde, B.E.S. GmbH & Co. KG, DLV Rundvee Advies B.V., Humus Guru GmbH, Varkenshouderij Elshof BV, IUTA, Institut für Energie- und Umwelttechnik, LINEG, Landwirtschaftskammer NRW Haus Düsse en NCM.
Website: Kijk voor meer informatie over het project op de website van Interreg of volg ReFarm op LinkedIn

ReFarM
Auteur: Nicky Kamminga
Bron: Wetsus
Publicatie: 02-10-2024