Ammoniumbicarbonaat verdient rehabilitatie als stikstofmeststof
Behandel rookgassen met ammoniak, en de uitstoot van koolzuurgas daalt dan sterk. Volgens deskundigen is dit een veelbelovende aanpak om de emissie van dit broeikasgas te verminderen. Uit de reactie van ammoniak met koolzuurgas ontstaat ammoniumbicarbonaat, dat als meststof kan worden afgezet in de land- en tuinbouw. De meststof kan door zijn lagere kostprijs goed concurreren met ureum en andere stikstofmeststoffen. Ammoniumbicarbonaat kan ook worden gewonnen uit stallucht en uit vloeibare digestaat, een restproduct van de vergisting van bijvoorbeeld dierlijke mest of plantaardige reststoffen. Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar (her)gebruik van ammoniumbicarbonaat uit zuiveringsprocessen.
Wetenschappers zien een schone rol weggelegd voor ammoniumbicarbonaat als meststof. Op deze manier wordt het weggevangen koolzuurgas namelijk in gewassen of landbouwgrond vastgelegd. Europese regelgeving dwarsboomt echter de bijdrage van ammoniumbicarbonaat aan het vormgeven van de kringloopeconomie.
Ammoniumbicarbonaat kan namelijk weer uiteenvallen en daar komt ammoniakgas bij vrij. Meer dan andere ammonium bevattende meststoffen, ureum en dierlijke mest is het een potentiële bron van ammoniakvervluchtiging. De meeste Europese landen hebben daarom ooit afgesproken om het gebruik van ammoniumcarbonaten als meststof te verbieden. De afspraak is gemaakt in het kader van het zogenaamde Protocol van Göteborg, dat maatregelen voorschrijft voor het terugdringen van de ammoniakuitstoot en andere vormen van luchtverontreiniging.