PPS Reinventing Circular Dairy Farming

Praktijkonderzoek waar het gebruik van meststromen uit drie nieuwe stalsystemen op melkveebedrijven wordt geoptimaliseerd. Maximaal honderd melkveehouders die de Lely Sphere, Hanskamp CowToilet of Hanskamp Vrijlevenstal (willen gaan) gebruiken kunnen gedurende de looptijd van het project gebruikmaken van een onderzoeksvrijstelling, waardoor ze de urineachtige meststromen als RENURE (kunstmestvervangers) mogen gebruiken op hun bedrijf.

Korte beschrijving van het project
De Nederlandse landbouw staat voor een aantal grote uitdagingen: de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen naar de lucht, de uitspoeling van nitraat naar het grondwater, en nitraat en fosfaat naar het oppervlaktewater moeten omlaag.  
Stalsystemen kunnen voor een aanzienlijke reductie van ammoniakemissie zorgen. Er zijn stalsystemen die al zover in ontwikkeling zijn dat ze op enkele tientallen melkveebedrijven zijn geïmplementeerd.

Als de stikstof als ammoniak, nitraat of anderszins niet verloren gaat naar het milieu blijft deze voor de bemesting van gras, mais of andere gewassen beschikbaar in de bedrijfskringloop. Een belangrijk doel van het project is daarom om het ‘stikstofrendement’ op het melkveebedrijf zo hoog mogelijk te krijgen. Met het wegvallen van de derogatie ontstaat een nieuwe situatie op melkveebedrijven, die de uitdaging om alle nutriënten van eigen bedrijf efficiënt te gebruiken groter maakt.

Met de nieuwe stalsystemen komen meer mestproducten beschikbaar en daarmee meer sturingsmogelijkheden, voor meerdere nutriënten en organische stof. Het project is een specifieke voortzetting voor melkveehouders met drie stalsystemen van de inzichten die zijn opgedaan in de PPS Betere Stal Betere Mest Betere Oogst. Het betreft de volgende drie stalsystemen:

Het consortium van deze PPS heeft als doel melkveebedrijven milieuvriendelijker en meer circulair te laten functioneren, waarbij stapsgewijs de afhankelijkheid van externe meststoffen wordt afgebouwd.

Het project bestaat uit vijf werkpakketten:

Werkpakket 1: Monitoring mestproducten op pilot bedrijven.
Activiteiten: Van pilotbedrijf worden mestmonsters genomen en chemisch geanalyseerd; Binnen de pilotbedrijven zal de informatie uit de andere werkpakketten worden getoetst.

Werkpakket 2: Bemestingsstrategie mest de beschikbare mestfracties.
Activiteiten: Met veldproeven worden verwachte stikstofbenutting gevalideerd; op basis hiervan wordt een handleiding gemaakt met voor melkveehouders direct toepasbare kennis voor hun bemestingsstrategie.

Werkpakket 3: Mestaanwending
Activiteiten: Een geconditioneerde proef waarin de ammoniakemissie wordt gemeten; Gezamenlijk met het netwerk van private bedrijven worden de mestaanwendingstechnieken geoptimaliseerd.

Werkpakket 4: Borging van mestkwaliteit.
In dit werkpakket wordt een systeem in de praktijk uitgewerkt voor de borging van de kwaliteit en de volumes van de urine-achtige producten.
Dit is tevens een praktijkintroductie van het kwaliteitssysteem met private certificering voor RENURE. Dit systeem is in opdracht van NCM en een publiek-privaat opgezette werkgroep door KIWA ontwikkeld en is in beheer van stichting Mestafzetcontrole.
De deelnemende melkveehouders mogen deze RENURE-waardige meststoffen tijdens het project als kunstmestvervanger worden ingezet op hun bedrijven.

Werkpakket 5: Kennisverspreiding


Projectgegevens:

  • Projectnummer: LWV23136
  • Partners: Ministerie van LVVN, Lely, Hanskamp, Slootsmid en NCM
  • Uitvoering: Wageningen Livestock Research (projectleider: Jantine van Middelkoop)
  • Budget: €950.000
  • Looptijd: september 2024- augustus 2027
  • Projectsoort: Publiek Private Samenwerking
PPS Reinventing Circular Dairy Farming
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 09-09-2024