Uitstel zaaien vanggewas

Het inzaaien van vanggewassen na maïs en overige teelten is verlengd tot en met uiterlijk 21 oktober 2024 voor heel Nederland. Dit laat minister Wiersma in een kamerbrief weten. Door de vele neerslag die sinds het najaar 2023 is gevallen, zijn afgelopen voorjaar in heel Nederland gewassen later gezaaid en gepoot. Op advies van de CDM (Commissie Deskundigen Meststoffenwet) en een expertcommissie wordt de uiterste inzaaidatum voor vanggewassen daarom verplaatst.

Het tijdig inzaaien van vanggewassen kan tot een forse verlaging van de nitraatconcentratie in het grondwater leiden. Gezien de opgave die Nederland heeft om de waterkwaliteit te verbeteren is dit noodzakelijk. Een vroeger ingezaaid vanggewas is over het algemeen het meest effectief, omdat het meer groeidagen voor de winter heeft en daardoor meer stikstof kan opnemen. Echter, in de bijzondere situatie van dit jaar zal naar alle waarschijnlijkheid een latere oogst van een nog groeiend gewas met een later ingezaaid vanggewas tot minder stikstofverliezen leiden dan een vroege oogst van onrijpe gewassen en een vroeger ingezaaid vanggewas. De expertcommissie geeft aan dat het niet haalbaar is om gewassen rijp te oogsten voor 1 oktober, omdat het aantal benodigde groeidagen niet wordt gehaald. Het onrijp oogsten van gewassen heeft ook gevolgen voor de kwantitatieve en kwalitatieve opbrengsten en de bewaring.

Naar aanleiding van de adviezen van het CDM en de expertcommissie is besloten om uitstel te verlenen voor het inzaaien van vanggewassen na maïs en overige teelten tot en met uiterlijk 21 oktober 2024. Dit biedt ruimte om gewassen rijp te oogsten en de bodemstructuur te verbeteren voordat het vanggewas moet worden ingezaaid. Na de oogst van maïs moet het vanggewas na maximaal 7 dagen zijn ingezaaid. Bij overige teelten verschuiven de periodes waarop de oplopende korting wordt toegepast naar: 22 oktober tot en met 3 november, 4 november tot en met 19 november en 20 november 2024. De opbouw van de korting van respectievelijk 5, 10 en 20 kg N/ha blijft onveranderd. Wanneer geen vanggewas is ingezaaid op 20 november 2024, wordt de maximale korting van 20 kg N/ha toegepast in het opvolgende kalenderjaar.

De kamerbrief is hier te vinden.

Uitstel zaaien vanggewas
Auteur: Nicky Kamminga
Bron: Kamerbrief minister Wiersma (LVVN)
Publicatie: 06-09-2024