Melkveebedrijf in Flevoland probeert voor te sorteren op situatie zonder derogatie
Dekker heeft de afgelopen jaren ervaren dat leveringszekerheid van veel mest in een korte tijd voor de intermediair belangrijk is. Op 29 maart dit jaar werd in 8 uur 1.500 m3 mest geleverd. Door de afzetmogelijkheden in de directe omgeving is dit mogelijk. Anticiperen op de grote vraag in het voorjaar moet wel passen binnen de eigen bemesting en opslagcapaciteit. Om die reden heeft Dekker al een mestafzetplan gemaakt voor 2026, het jaar waarin nog 700 ton mest extra moet worden afgevoerd.
In theorie is in het voorjaar de eigen aanwending in februari te combineren met 85% van de benodigde afzet in maart en april. Weiden wordt gehandhaafd, omdat het de afzetmogelijkheden van mest naar de biologische akkerbouw openhoudt. Wanneer van de eigen bemestingsruimte de weidemest wordt afgetrokken kan er nog iets meer dan 100 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare met de sleepslang worden bemest. Circa 25 m3 per hectare in één gift in het voorjaar. Met de afzet in juli en de weidemest is de beschikbare mestopslagcapaciteit van 10 maanden ook voldoende groot.
Een andere overweging is de eigen dierlijke mestnorm te bemesten met uitsluitend dikke fractie. Groot voordeel is de gunstigere stikstof/fosfaat-verhouding in de dikke fractie. Deze is 1,9 ten opzichte van 2,5 in drijfmest. Kijkend naar de bemestingsnormen van 170 kilo stikstof per hectare en 95 kilo fosfaat is een stikstof/fosfaat-verhouding gewenst van 1,8. Fosfaatkunstmest kan dan achterwege blijven en de fosfaatbemestingsnorm wordt dan volledig benut met 20 ton dikke fractie. Alleen wegen de kosten voor het maken dikke fractie niet op tegen de besparing van kosten voor fosfaatkunstmest en de afnemende akkerbouwers worden dan geconfronteerd met een hogere werkingscoëfficiënt voor de afgenomen dierlijke mest.
Vooralsnog is het maken van Renure met de huidige inzichten niet een alternatief voor de mestafzet in de regio. De kosten per bespaarde kuub mestafzet liggen nog boven de mestafzetprijs. De maximale toepassing van 100 kilo stikstof per hectare uit Renure in combinatie met de omvang van het bedrijf maken het produceren van Renure uit eigen drijfmest nog niet rendabel.
In de BES-pilot is gewerkt met de uitruil van mest voor kunstmest. Johan Dekker zou op voorhand een systeem omarmen, waarin dierlijke mest boven het niveau van 170 kilo stikstof als kunstmest wordt ingerekend. De maximale totale stikstofgift per hectare is dan exact gelijk aan de situatie met geen derogatie. Wanneer deze mogelijkheid wordt geboden tot het niveau van de fosfaatnorm hoeft er ook geen fosfaatkunstmest worden aangevoerd. En, mest bevat meer mineralen en spoorelementen die wenselijk zijn voor een weerbare bodem en de natuurlijke processen in de bodem stimuleren.