Stercore verwacht dit najaar te starten met bouw van mestvergasser

Het bedrijf Stercore verwacht dit najaar te kunnen starten met de bouw van de eerste industriële mestvergasser van Nederland. Momenteel lopen er gesprekken met een aantal partijen voor het laatste deel van de financiering. De vergasser moet komen op bedrijvenpark Getec in Emmen en vergt een investering van ruim 50 miljoen euro. De initiatiefnemers verwachten dat de fabriek 35 tot 45 banen gaat opleveren.

De installatie van Stercore gaat op jaarbasis 350.000 ton mest en digestaat per jaar verwerken tot natuurlijke meststoffen, bodemverbeteraars en 23 miljoen kubieke meter groen gas. Het groen gas wordt rechtstreeks geleverd aan het net. De opbrengst van het eerste jaar is al verkocht aan afnemers en is er voor de afname van het gas een tienjarig contract getekend.


Bij het vergassen van de mest komt jaarlijks ook 30.000 ton vloeibare CO2 vrij dat kan worden aangewend in de glastuinbouw en of voor de koeling van producten. In totaal wordt er volgens Stercore door de toegepaste techniek jaarlijks tot 350.000 ton CO2 aan uitstoot bespaard.

Bron: RTV Drenthe, 13/08/2024
Publicatie: 21-08-2024