In Vlaanderen verdwijnen latente nutriëntenemissierechten
De totaal beschikbare hoeveelheid nutriëntenemissierechten in Vlaanderen ligt al jaren hoger de effectief gebruikte rechten. Sinds 2007 beschikt iedere Vlaamse veehouder over een hoeveelheid nutriëntenemissierechten om op het bedrijf dieren te mogen houden. Deze rechten zijn verhandelbaar, wat betekent dat boeren ze kunnen overdragen aan collega's, vaak met een afroming van 25% bij overdracht.
De bedoeling van de annulering van de ongebruikte rechten op langere termijn is om de veestapel in Vlaanderen niet verder te laten toenemen en zo een verhoging van stikstofemissies en van de mestproductie op landbouwbedrijven te vermijden. De productierechten worden zo beter afgestemd op de huidige dieraantallen in Vlaanderen.
Op 1 januari 2023 hadden 17.856 Vlaamse boeren in totaal 302 miljoen nutriëntenemissierechten. Bij 7.525 landbouwers worden geen rechten geannuleerd en wijzigt er niets. Bij 10.331 boeren worden er 26,8 miljoen ongebruikte nutriëntenemissierechten geannuleerd en van hen krijgen er 9.044 ook een vergoeding, goed voor een totaal van 6,3 miljoen euro.
Het aantal nutriëntenemissierechten dat een bedrijf behoudt wordt bepaald aan de hand van een wettelijk bepaalde berekeningswijze. Zo wordt eerst een gemiddelde genomen van de dieraantallen van de jaren 2020, 2021 en 2022. Daar wordt een marge van 10% aan toegevoegd. Voor legpluimveebedrijven wordt rekening gehouden met de hoogste invulling van de referentiejaren.