Cumela reikt toolbox 'Veilig uitrijden van mest' aan
In mestgassen komen zwavelwaterstof, ammoniak, methaan en blauwzuurgas voor. De gassen komen vrij bij het verpompen of mixen van mest en bij het breken van de koek op de drijfmest. Hierbij kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor mens en dier.
De gassen verdringen zuurstof, wat ook tot levensgevaarlijke situaties leidt. Mestgassen komen vaak voor in de drijfmesttank op een aanwendingsmachine of tankwagen voor mesttransport, in een mestopslag, in de directe omgeving van mix- en pompgaten, in de stal tijdens het mixen en in de kelder onder de roosters.
Wanneer mest in beweging wordt gebracht, komen er gevaarlijke gassen vrij uit de mest. Het inademen van deze gassen is zodanig schadelijk dat iemand binnen enkele seconden het bewustzijn kan verliezen. Onoplettendheid of onderschatting van het gevaar is vaak de beginoorzaak. Er raakt dan iemand buiten bewustzijn.
Collega’s of omstanders schieten vervolgens te hulp. Ook voor hen dreigt er echter gevaar. In veel gevallen raken ook deze mensen buiten bewustzijn. Het is belangrijk om anderen niet in gevaar te brengen, door zelf zorgvuldig te handelen.
De toolbox 'Veilig uitrijden van mest' is te vinden op de website van Cumela. Ook wordt verwezen naar de e-learning Mestgassen.