Noord-Brabant verleent vergunning met ‘passende beoordeling’ voor luchtwassers

Een varkenshouder met jongvee in de omgeving van ’s-Hertogenbosch heeft begin augustus – als een van de eerste bedrijven in Noord-Brabant -  een stikstofvergunning gekregen met behulp van een ‘passende beoordeling’ voor luchtwassers. Een passende beoordeling borgt de juiste werking van deze stalsystemen.

De provincie Noord-Brabant heeft een handreiking gemaakt voor passende beoordelingen voor luchtwassers. Hiermee kunnen veehouders aantonen dat een stalsysteem voldoende ammoniak afvangt. Het verminderen van de ammoniakuitstoot is van groot belang omdat veel waardevolle natuur last heeft van stikstofdepositie.


Na uitspraken van verschillende rechtbanken en de Raad van State in 2022 en 2023 lag de vergunningverlening voor emissiearme stalsystemen in Noord-Brabant stil. Er was onzekerheid over de werking van die stalsystemen. De vorige minister voor Natuur en Stikstof had aangekondigd dat het Rijk een handreiking voor passende beoordeling maakt. Maar die zou op zijn vroegst in maart 2024 klaar zijn.


De provincie Noord-Brabant wilde niet de handreiking van het Rijk wachten en heeft daarom in december 2023 een eigen handreiking voor passende beoordeling voor luchtwassystemen opgesteld. Die handreiking is gebruikt door het bedrijf in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch. De passende beoordeling is feitelijk een lijst met maatregelen die een ondernemer neemt om de juiste werking van een stalsysteem te borgen. Denk hierbij onder meer aan diverse metingen van ammoniak in de lucht, zuurgraad van het waswater en onderhoudsvoorschriften.


De maatregelen van de ondernemer zijn een integraal onderdeel van de vergunningsaanvraag. Bij een verleende vergunning ziet de provincie toe op het naleven van de maatregelen. Momenteel heeft de provincie alleen een handreiking voor passende beoordelingen voor luchtwassystemen gemaakt. Het gebruik van de handreiking is niet verplicht en ondernemers mogen ook een eigen passende beoordeling maken.


Het betreffende bedrijf in de omgeving Den Bosch  is een vermeerderingsbedrijf voor varkens en heeft daarnaast nog wat jongvee. De ondernemer wil alleen groeien met de varkens van circa 550 zeugen naar circa 1000 zeugen met gespeende biggen en opfokzeugen. Hiertoe wordt het gehele bedrijf voorzien van luchtwassers zowel op de nieuwe stallen als de bestaande. Met de nu afgegeven vergunning, inclusief passende beoordeling, zal de stikstofdepositie op het nabijgelegen natuurgebied ‘Vlijmens Ven, Moerputten & Bosche Broek’ van het bedrijf als geheel afnemen.

Bron: Provincie Noord-Brabant, 13/08/2024
Publicatie: 16-08-2024