Luchtwasser van KU Leuven presteert boven verwachting
De luchtwasser staat opgesteld in een stal met 700 biggen. De onderzoekers hadden verwacht 10 keer minder water te gebruiken in vergelijking met een klassieke luchtwasser, maar de besparing blijkt nog groter. De laatste drie maanden werd zelfs geen water gebruikt, onder meer doordat het natte weer zorgde voor genoeg vocht in de lucht. Ook in het beperken van de emissie doet de opstelling het erg goed. De uitstoot, nadat de lucht door de wasser is gepasseerd, is zelfs zo laag dat deze niet meer meetbaar is met de detectietoestellen van de onderzoekers.
Het systeem van de KU Leuven gebruikt in salpeterzuur om de lucht te behandelen in plaats van zwavelzuur. Hierdoor kan het waterverbruik tot 90% teruggeschroefd worden en ontstaat er een ammoniumnitraatoplossing, een geconcentreerde meststof waarvan de bemestende waarde dubbel zo hoog is als de oplossing die ontstaat na een zwavelzuurbehandeling. Aangezien het salpeterzuur eventueel ook zelf bekomen kan worden op de boerderij dankzij plasmareactoren, zou de luchtwasser daarnaast ook circulair zijn.
In een volgende stap willen de onderzoekers de luchtwasser op de commerciële markt brengen. Daarvoor is eerst nog een erkenning van de overheid nodig. De onderzoekers hopen de erkenning in de loop van 2025 rond te krijgen.