Inagro test mengsels van circulaire meststoffen

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro heeft in de afgelopen jaren diverse vergelijkende veldproeven uitgevoerd met circulaire meststoffen. Om de meststoffen beter af te stemmen op de wensen van telers werd dit jaar een nieuwe veldproef gestart waarbij onderzoekers combinaties van circulaire meststoffen vergelijken met het gebruik van conventionele meststoffen. Ook wordt geëxperimenteerd met een combinatie van circulaire meststoffen met zeolieten. 

Het stikstofgehalte in kunstmestvervangende circulaire meststoffen varieert tussen de 2% en 15%. Telers zouden graag meststoffen met een hogere concentratie gebruiken. Door circulaire meststoffen te mengen, proberen onderzoekers niet alleen het stikstofgehalte te verhogen, maar ook de verhouding tussen stikstof, fosfaat en kalium beter af te stellen op het gewas. Drie gemengde meststoffen worden onderzocht in een veldproef voor aardappelen. De drie mengsels bestaan uit de volgende circulaire meststoffen:



  • Varkensurine en mineralenconcentraat

  • Dunne fractie van varkensmest en mineralenconcentraat

  • Ammoniumsulfaat en mineralenconcentraat


Naast deze mengsels wordt ook ammoniumsulfaat gemengd met zeoliet. Dit wordt vergeleken met de toepassing van puur ammoniumsulfaat, en ook met een conventionele bemesting en een onbemeste referentie. Zeolieten voorkomen niet alleen de uitspoeling van nutriënten, maar verbeteren ook het vermogen van de bodem om voedingsstoffen uit zowel organische mest als kunstmest op te nemen.


Het doel van deze veldproef is opnieuw het onderzoeken van mogelijke verschillen in opbrengst en nitraatresidu, maar ook de ervaring met het toepassen van dergelijke mengsels. Deze resultaten kunnen duidelijk maken of er toekomst zit in het mengen van circulaire meststoffen en of ze een oplossing kunnen bieden voor de lagere nutriënteninhoud in vergelijking met kunstmest. De resultaten kunnen ook helpen om, indien nodig, de overheid te overtuigen van eventuele noodzakelijke aanpassingen aan de huidige mestwetgeving.

Bron: Inagro, 26/07/2024
Publicatie: 30-07-2024