'Tekort aan mestplaatsingsruimte is punt van grote zorg'

Jos Verstraten, portefeuillehouder Mest bij de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland, vindt dat voor het oplossen van de mestcrisis zowel naar de korte als de lange termijn gekeken moet worden. Hij verwacht dat de grote klap voor dit jaar nog komt. "De mestopslag zal op 1 september bij veel veehouders niet leeg zijn, dus moeten ze eerder mest afvoeren. Dat kan deels naar bestaande opslagen in akkerbouwgebieden, maar die zitten dan vroeg vol. Extra opslagruimte in die gebieden creëert nog geen extra plaatsingsruimte." Dat vraagt voor de korte termijn uitvoering van een crisisplan.

"Inzet op mestverwerking tot kunstmestvervangers en mestexport worden erg belangrijk voor de sector", meent Verstraten, "maar het biedt pas een oplossing voor de wat langere termijn. We moeten blijven innoveren, anders houden we geen melkveehouderij meer over."


In de discussie hoe Nederland eruit moet zien, is het belangrijk hoeveel grond er beschikbaar blijft voor de landbouw. Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet speelt daarbij een belangrijke rol. De impact van 5 miljoen kilo krimp aan plaatsingsruimte voor stikstof uit dierlijke mest door het bemestingsverbod rond beekdalen en 47 miljoen kilo in het kader van het Nationaal Plan Landelijk Gebied is volgens de LTO-voorman een groot struikelblok. "Landelijk gezien gaat het in de Nationaal Plan Landelijk Gebied  om 275.000 hectare. Dat is een zesde van het huidige landbouwareaal en dit maakt het ook lastig om als sector te extensiveren. Wanneer je moet extensiveren met minder grond, houd je geen relevante melkveehouderij meer over."


"Er wordt veel gesproken over een grondgebonden veehouderij, maar zelfs met 30% krimp van de veestapel en tegelijk een verlies van 15% landbouwareaal blijft de veehouderij behoorlijk intensief. Extra grond aanwenden door pacht of koop kan een individuele veehouder helpen, maar is voor de sector geen oplossing. Banken en makelaars zien dat grond buiten de grasregio's vaak te duur is voor de melkveehouderij. Melkveehouders kunnen dan niet concurreren met  akkerbouwers. Partijen die landbouwgrond kopen zouden tegelijk moeten investeren in opkopen van dierrechten  of mest verwerken."

Bron: Nieuwe Oogst, 19/07/2024
Publicatie: 24-07-2024