Mestverwerking bij Twence draait op volle capaciteit

De mestverwerkingsinstallatie van Twence in Zenderen draait sinds ruim een half jaar op volle toeren. Wekelijks wordt er 5.000 ton mest aangevoerd en verwerkt. De officiële opening was in september 2022. Tot eind vorig jaar kostte het indampen van concentraat extra tijd. Dat is verholpen. Technisch en procesmatig draait de installatie nu naar volle tevredenheid. 

Het indampen gebeurt als er beperkt vraag is naar mineralenconcentraat. In die perioden wordt het vloeibare, stikstofrijke deel van het digestaat dat resteert na scheiding opgewaardeerd tot ammoniakwater. Dit product wordt gebruikt in de rookgasreiniger van de afvalenergiecentrale van Twence in Hengelo.


Twence werkt samen met 10 intermediairs bij de aanvoer van mest. Er wordt in Zenderen vooral vleesvarkensmest aangevoerd met een drogestofgehalte van ruim 7,5% en een fosfaatgehalte van bijna 4 kilo per ton. Dit voorjaar was het poorttarief 23,50 euro per ton en de prijs stijgt nog verder.


Het maximale volume dat verwerkt wordt is 250.000 ton per jaar. Om het volume heel constant over het jaar te verwerken is onder meer geïnvesteerd in twee zeefbandpersen en twee installaties voor omgekeerde osmose. De impact van een storing of onderhoud blijft daardoor beperkt.


Uit de mest wint Twence biogas, dat wordt opgewaardeerd tot groen gas en afgezet wordt via het aardgasnetwerk. De opbrengstprijs voor groen gas is gedaald van ruim 1,50 euro per kuub eind 2022 naar circa 30 cent per kuub halverwege dit jaar.


De dikke fractie is gecertificeerd binnen het kwaliteitssysteem Fertigarant. Omdat het bedrijf mest vergist zonder co-producten is de samenstelling van de dikke fractie constant circa 20 kilo fosfaat per ton. De afzet verloopt redelijk. Verder indrogen of anderszins bewerken van de dikke fractie met het oog op de afzet is voorlopig niet aan de orde.

Bron: Boerderij, 20/07/2024
Publicatie: 22-07-2024