Kansen voor circulaire mineralen als alternatief voor kunstmest

Het recyclen van mineralen uit mest, rioolslib en afvalwater kan de milieubelasting verlagen en biedt voordelen. Deze ‘circulaire’ mineralen worden echter nog beperkt teruggewonnen en vinden moeilijk afzet. Invest-NL onderzocht samen met 3 scale-ups, in samenwerking met advies- en ingenieursbureau Tauw, de redenen waarom circulaire mineralen niet worden ingezet als duurzaam alternatief voor gangbare meststoffen.  

Invest-NL en Tauw spraken met boeren en verschillende bedrijven over waarom circulaire mineralen nog niet breed worden toegepast en welke maatregelen nodig zijn om hun gebruik te bevorderen. Ze stellen in hun rapport vast dat de huidige regelgeving het gebruik belemmert. De infrastructuur is vooral afgestemd op kunstmest en de productie van mineraalconcentraten is vaak niet winstgevend door te goedkope alternatieven.


Tauw en Invest-NL doen aanbevelingen om een integrale nationale aanpak te ontwikkelen die lokale ketens via wetgeving ondersteunt. Er moet ook worden ingezet op een nieuwe infrastructuur die meer rekening houdt met de vloeibare vorm en een andere toepassing van circulaire mineralen. Daarnaast zijn investeringen nodig om het product technisch verder te ontwikkelen, zodat het beter aansluit op de vraag.


De opstellers van het rapport zochten tevens naar mogelijkheden om de business case voor de productie van circulaire mineralen te verbeteren, bijvoorbeeld door intelligente koppelingen met groen gasproductie en andere manieren van werken via fertigatie. Dit helpt technologieontwikkelaars bij het verkrijgen van de juiste financiering en draagt bij aan de ontwikkeling van circulaire mineralen die kunnen concurreren met kunstmest.  


Meer informatie is te vinden in het rapport 'Impact van circulaire meststoffen - Marktverkenning nutriënten'.

Bron: Invest-NL, 16/07/2024
Publicatie: 16-07-2024