Aanvullende onderzoeken in innovatieprogramma 'Bemest op z’n best'
Een algemene mogelijkheid voor het reduceren van de ammoniakemissie bij mesttoediening is verkleining van het contactoppervlak tussen mest en buitenlucht. Inregenen met water of verdunnen van de mest met water worden vaak als mogelijkheid gezien om de mest de grond in te spoelen en daarmee het contactoppervlak met de omringende lucht te verkleinen. In een onderzoek is uitgegaan van gelijktijdig met de mesttoediening de bepaalde hoeveelheid water in één keer doseren. Dit is iets anders dan regen of beregenen gedurende een bepaalde tijd na de zodenbemesting.
Bij de meetopzet zijn emmers gevuld met een graszode In de zode is een sleuf gemaakt waarin de mest is gedoseerd. De ammoniakemissie is gemeten bij geen beregening en drie verschillende doseringen beregening die direct gegeven zijn na de mesttoediening overeenkomstig met 20, 40 en 60 m3 water per hectare. In de uitgevoerde experimenten bleek geen robuust effect van de beregening op de ammoniakemissie. Het effect van gelijktijdig beregenen bij het bemesten op de ammoniakemissie is daarmee niet significant en lastig haalbaar gebleken.
In een tweede onderzoek stond de vraag centraal wat het effect is van het verlagen van de zuurgraad van mest op de emissie van ammoniak bij toediening van de mest met een zodenbemester. Er zijn daarvoor verschillende doseringen zwavelzuur toegediend en er wordt gekeken of er een verschil waarneembaar is bij het aanzuren van alleen het bovenste deel van de mest in de sleuf of alleen het onderste deel van de mest in de sleuf. Een extra variant is het sprayen van verdund zwavelzuur over de mest om een laagje te vormen waardoor de emissie ingeperkt wordt. Dit onderzoek loopt nog in 2024.