Vlaamse Mestbank maakt proces verbaal op als mest niet wordt ondergewerkt

De Vlaamse Mestbank is gestart met het vaststellen van eventuele inbreuken op het onmiddellijk onderwerken van mest. Is er sprake van een overtreding van de regels, dan zal er meteen een proces-verbaal worden opgemaakt. Sinds het Vlaamse stikstofdecreet in werking trad in februari, moet drijfmest op niet-beteelde landbouwgrond onmiddellijk worden ondergewerkt. 

Door het onmiddellijk onderwerken van de mest blijven de emissies tijdens het opbrengen van mest beperkt. Ook ureumhoudende kunstmeststoffen moeten emissiearm worden toegediend door ze onmiddellijk in te werken na het uitrijden, door te injecteren of door gebruik te maken van ureaseremmers. Voor stalmest verandert er niets.


Onmiddellijk inwerken betekent dat het spreiden en inwerken van de mest ofwel in één werkgang gebeurt, bijvoorbeeld via injectie, ofwel in twee werkgangen. Als een landbouwer alleen werkt, moet het onderwerken van start zijn gegaan van zodra de eerste tank leeg is.


De boete die boeren krijgen bij een inbreuk is afhankelijk van veel factoren, zoals eerdere overtredingen en de milieuschade, enzovoort. Bij een overtreding wordt er eerst een proces-verbaal overgemaakt aan het parket. Bij een boete beslist de beboetingsinstantie uiteindelijk over het bedrag.

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, 02/07/2024
Publicatie: 04-07-2024