Vervoersverbod vanwege vogelgriep in Bad Bentheim

In Bad Bentheim, net over de grens in Duitsland, is vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf. Duitsland heeft een beperkingsgebied ingesteld dat deels in Nederland valt. Daarom is door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een beperkingszone ingesteld rondom de gemeente Losser. Daarbij gelden ook beperkingen voor het vervoeren van mest

Vanwege de uitbraak dicht bij de Nederlandse grens moet een beperkingszone worden ingesteld met een straal van 10 kilometer. Binnen de 3- en 10-kilometerzone liggen 6 pluimveebedrijven. Binnen het 10-kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod. Dit betekent dat er vanaf locaties met vogels in deze zone geen pluimvee en broed- en consumptie-eieren vervoerd mogen worden. Ook geldt een verbod voor de afvoer van mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels.


Naar aanleiding van deze besmetting zal er door Duitsland een traceringsonderzoek worden uitgevoerd. De twee bedrijven in het Nederlands deel van de 3-kilometerzone worden gescreend door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, 03/07/2024
Publicatie: 03-07-2024