Kwaliteit grondwater bij bedrijven met derogatie verbeterde in 2022

In het rapport 'Landbouwpraktijk en waterkwaliteit op landbouwbedrijven aangemeld voor derogatie in 2022' geeft het RIVM een analyse over het effect van derogatie op de waterkwaliteit in 2022.  In de rapportage komt naar voren dat de kwaliteit van het grondwater onder bedrijven met een derogatievergunning in 2022 verbeterde ten opzichte van voorgaande jaren. Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur heeft het rapport naar de Tweede Kamer gezonden.

In 2023 lag in de meeste regio’s de gemiddelde concentratie nitraat in het bovenste grondwater op derogatiebedrijven onder de norm van 50 milligram per liter grondwater. Alleen in het zuiden en midden van de Zandregio was de nitraatconcentratie gemiddeld genomen even hoog als de norm van 50 milligram per liter grondwater, stelt het RIVM vast.


Het rapport is alleen gebaseerd op metingen van grondwater onder derogatiebedrijven. Metingen van grondwater onder andere type landbouwbedrijven die ook in het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid worden meegenomen, maken geen onderdeel uit van dit rapport. Het is volgens het RIVM bekend, ook bij de Europese Commissie, dat onder een derogatiebedrijf de grondwaterkwaliteit veelal beter dan onder andere landbouwbedrijven. Dat hangt samen met het hoge aandeel grasland.


Meer informatie is te vinden in het rapport 'Landbouwpraktijk en waterkwaliteit op landbouwbedrijven aangemeld voor derogatie in 2022'.

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, 03/07/2024
Publicatie: 03-07-2024