Landbouwraad Polen: Verbetering Poolse landbouwgrond met nutriënten uit Nederland

Mest wordt vaak nog als afvalstof beschouwd. Maar dat is het niet, zegt landbouwraad Martijn Homan in Polen. In essentie is mest een belangrijke bodemverbeteraar. Toevoeging van organische stof en bijbehorende micro-nutriënten aan landbouwgrond in Polen is nodig voor een duurzame landbouw.

Afgelopen week werd het honderdjarig bestaan van het landbouwattachénetwerk gevierd. Tijdens deze bijeenkomst werd ook vooruitgekeken naar de kansen en uitdagingen van nu. 'Kringlooplandbouw' is dan een van de sleutelwoorden. In het magazine dat bij dit jubileum verscheen werd specifiek ingegaan op de mogelijkheden om met organische meststoffen uit Nederland de Poolse landbouwgronden te verbeteren. De Poolse landbouw kent veel zanderige gronden, en negatieve balansen van organische stof, kalium en fosfaat. Hierdoor staat niet alleen het productieve vermogen van de gronden onder druk, maar worden deze percelen ook veel kwetsbaarder, onder anderen voor extreme en wisselende weersomstandigheden. De behoefte in Polen aan verbetering van de bodemkwaliteit, biedt volgens Homan niet alleen kansen voor Nederlandse mestverwerkers en distributeurs, maar ook voor organisaties en bedrijven die kennis kunnen overdragen op het terrein van bodemkwaliteit. Daar is veel behoefte aan.

De afgelopen jaren heeft de Landbouwraad er op diverse manieren aan gewerkt om hieraan invulling te geven. Zo heeft men een handelsmissie naar Polen georganiseerd, en is er vorig jaar een handleiding voor export van organische meststoffen naar Polen gemaakt.

Op dit moment werken NCM en de landbouwraad samen om een breed consortium te vormen van bedrijven, kennisinstellingen en overheden, waarmee we een project willen starten in het westen van Polen. Hierdoor kunnen structurele afzetkansen ontstaan voor Nederlandse organische meststoffen en andere Nederlandse producten en diensten, komt kringlooplandbouw dichterbij en worden in Polen de landbouwgronden verbeterd.

Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 06-06-2019