NMV-voorman pleit voor hogere stikstofcorrectie voor gasvormige verliezen

Een belangrijk deel van de oplossing van de mestcrisis is mogelijk via het hanteren van een hogere stikstofcorrectie voor gasvormige verliezen voor de melkveehouderij. Dat stelt voorzitter Harmen Endendijk van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Volgens hem is er in verschillende wetenschappelijke onderzoeken vastgesteld dat het huidige correctiecijfer dat voor melkvee wordt gehanteerd te laag is.

Bij mest van varkens en kippen vindt een correctie voor gasvormige verliezen vanuit de stal en opslag plaats van circa 30% en voor de melkveehouderij wordt daar een correctie van 8% voor aangehouden. Wanneer voor de melkveehouderij een hogere correctiefactor gehanteerd mag worden is het stikstofoverschot aanzienlijk kleiner en dat vertaalt zich dan in aanzienlijk lagere kosten voor mestafzet, betoogt Enderdijk. 


Het idee voor een aanpassing in de correctie voor gasvormige verliezen dat de NMV-voorzitter aandraagt is in beeld gebracht door de Stichting Stikstofclaim. Onderzoeker Frits van der Schans van Centrum Landbouw en Milieu heeft het verder onderbouwd op basis van onderzoeksgegevens van Wageningen University & Research. 

Bron: Melk van het Noorden, 28/06/2024
Publicatie: 01-07-2024