Arcadia Chrysanten ervaart belemmeringen bij gebruik van dierlijke mest

Het bedrijf Arcadia Chrysanten experimenteert in De Lier met het gebruik van de droge fractie van gescheiden rundermest bij de bemesting. Het bedrijf ervaart daarbij wel een reeks belemmeringen. De mest zou via de 'boer/boer regeling' getransporteerd kunnen worden binnen een straal van 10 kilometer. Vervoer van de droge fractie valt hier echter niet onder. Dat moet door een gecertificeerde vervoerder worden verzorgd. 

Elke vracht droge fractie die Arcadia Chrysanten wil aanvoeren moet worden gewogen en en geanalyseerd. Het bedrijf heeft bij het ministerie van LNV een versoepeling van de regels te bedingen omdat het voor extra kosten zorgt, maar vond er geen gehoor voor, ondanks dat er veel waardering was voor het gebruik van dierlijke mest in de chrysantenteelt.


Het bedrijf in De Lier heeft één van de kassen kunnen voorzien van dierlijke mest. De ervaringen zijn positief. De planten groeien goed en het gebruik van kunstmest is lager. Het sierteeltbedrijf zou graag meer dierlijke mest gebruiken, maar loopt aan tegenaan de maximale gift die is toegestaan. In de regelgeving is bepaald dat van de stikstofgift maar 25% uit dierlijke mest mag komen, de rest dient kunstmest te zijn.

Bron: Glastuinbouw Westland, 27/06/2024
Publicatie: 01-07-2024