Loonbedrijf Kuunders is op veel fronten actief met mest

Loonbedrijf Kuunders uit Deurne heeft ongeveer 35 medewerkers in dienst. Naast agrarisch loonwerk heeft het bedrijf ook een transporttak en is de onderneming voor 50% eigenaar van Kumac, een mestverwerkingsfabriek in coöperatie met circa 35 varkenshouders. Op 300 hectare teelt de onderneming ook zelf aardappelen en bieten. 

Het klantenbestand van Kuunders bestaat vooral uit rundveehouders, maar kent ook varkenshouders en akkerbouwers. Het bemestingwerk dat wordt uitgevoerd betreft ongeveer de helft bemesten van grasland en de andere helft gebeurt op bouwland. Elke winter houdt het bedrijf  klantbezoeken om de wensen en lopende zaken door te spreken. Het loonbedrijf werkt op basis van uurloon.


Kuunders heeft verschillende bemestingsmachines tot de beschikking. In Deurne staan twee Schuitemaker-bemesters, op de locatie in Someren staat de Vredo-machine. Voor het uitrijden van het mineralenconcentraat op bouwland gebruiken ze een Bomech sleepvoetbemester, die is  voorzien van tanden die de meststrookjes met grond weer afdekken, wat goed werkt op zandgrond. De Schouten zodenbemester gebruikt het bedrijf voor het uitrijden van mineralenconcentraat met lage hoeveelheden op grasland.


De Schuitemaker heeft één bolle schijf waardoor deze een smallere snede maakt en heeft een voetje dat de sleuf na mesttoediening beter toedekt. Toch is de meest bepalende factor voor goed werkresultaat niet de machine, maar de chauffeur leert de ervaring. Ook het onderhoud van de machine speelt een belangrijke rol in de kwaliteit.

Bron: Verantwoorde Veehouderij, 28/06/2024
Publicatie: 01-07-2024