Vlaanderen veroordeeld tot dwangsom vanwege ontoereikende nitraataanpak

Het gewest Vlaanderen moet een dwangsom van 1.000 euro betalen per dag dat er geen extra maatregelen genomen worden om de hoeveelheid nitraat in de waterlopen terug te dringen. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel bepaald in een zaak die was aangespannen door de Bond Beter Leefmilieu, Dryade, Greenpeace, Natuurpunt en Wereld Natuur Fonds België. 

De rechtbank oordeelt opnieuw dat de Vlaamse overheid te weinig doet om de doelstellingen van de Europese nitraatrichtlijn te halen. In juni vorig jaar kreeg de Vlaamse regering van de rechter zes maanden de tijd om aanvullende of verscherpte maatregelen te nemen op het zesde Mestactieplan MAP6. Dat vonnis kwam er nadat de 5 natuur- en milieuorganisaties naar de rechtbank stapten.


Omdat er sindsdien nauwelijks nieuwe maatregelen kwamen stapten de organisaties opnieuw naar de rechter. Naar het oordeel van de rechter blijft het Vlaamse gewest inderdaad in gebreke. en dat leidt tot het opleggen van dwangsommen van 1.000 euro per dag zolang nieuwe maatregelen uitblijven. Dat boetebedrag kan oplopen tot een maximum van 1 miljoen euro.


Vlaanderen werkt aan het zevende mestactieplan MAP7. Landbouw- en milieuorganisaties kwamen al in 2023 tot een akkoord over de inhoud van dat plan. De Vlaamse regering had in het maatregelenpakket dat in februari 2024 werd goedgekeurd opgenomen dat MAP7 ingevoerd zou worden. Volgens een woordvoerder van de verantwoordelijke minister voor Omgeving, Demir, blijft het MAP7 op de regeringstafel liggen omdat er nog een procedure voor een milieueffectenrapportage loopt. Daar moeten de resultaten van worden afgewacht. Het zal aan de volgende regering zijn om het dossier af te handelen.

Bron: VILT, 28/06/2024
Publicatie: 01-07-2024