Maïs ontrekt per hectare tussen 140 kilo en 200 kilo stikstof

In afgelopen decennia zijn er forse stappen gezet in het verbeteren van de stikstofefficiëntie in de Nederlandse maisteelt. Het stikstofgehalte in het geoogste product van mais fluctueert van 140 kilo tot 200 kilo stikstof per hectare per jaar. Met het afschaffen van de derogatie is er minder mest te verdelen en daardoor krijgt de snijmais mogelijk minder nutriënten toegediend. Tegelijk is er door de grote hoeveelheid neerslag in veel gevallen minder stikstof beschikbaar.

Eurofins gaat in het bemestingsadvies voor snijmaïs uit van de behoefte van een gewas in een optimale, onbelemmerde groei. Dit ligt rond de 200 kilo stikstof per hectare voor mais. In de praktijk wordt echter de optimale groei niet altijd gehaald. Door het natte voorjaar van 2024 kan de stikstof die is vrijgekomen uit meststoffen uitspoelen. Het kan zijn dat er te weinig stikstof voor de plant aanwezig is, terwijl er wel een toereikende hoeveelheid basisbemesting is gegeven.


De wettelijke normen liggen lager dan de behoefte van de maisplant in optimale condities. Het is daarom belangrijk om het bemestingsplan af te stemmen op de meest efficiënte benutting van het gewas. Bij een lagere gift aan drijfmest is het belangrijk om te weten of er nog iets bij moet worden gegeven in het seizoen om tot een optimale groei te komen.


Naast stikstof heeft mais ook nog behoefte aan andere nutriënten. Ook micronutriënten, zoals bijvoorbeeld zink, zijn belangrijk voor de groei van mais. Mestonderzoek kan uitwijzen wat er precies in de toegediende dierlijke mest aanwezig is. Ook grond kan onderzocht worden op overige nutriënten en zelfs sporenelementen. Met BijmestMonitor worden door Eurofins ook sporenelementen onderzocht. Zo wordt duidelijk wat er in het gewas is opgenomen, maar ook wat er nog in de grond aanwezig is.

Bron: Eurofins Agro, 19/06/2024
Publicatie: 25-06-2024