Renure-meststoffen bieden kansen voor de akkerbouwsector
Voorzitter Herre Bartlema van het Nederlands centrum voor de ontwikkeling van kringloopprecisiebemesting NCOK ziet de toepassing van Renure-mesttoffen als onderdeel van de verandering in denken over het gebruik van meststoffen. Hij verwacht dat in de aanvoer van stikstof veel gaat veranderen, waarbij in de toekomst een kwart wordt ingevuld via de teelt van vlinderbloemigen. Daarnaast kan er een kwart worden bespaard door preciezer te bemesten en wordt een kwart verkregen uit gebonden stikstof uit luchtwassers. Het resterende kwart zou moeten komen uit industriële bronnen, Renure-meststoffen en wellicht in de toekomst ook nog stikstof uit rioolstromen.
Bartlema ziet kansen in het blenden van deze kunstmestvervanger bij het uitrijden van drijfmest met sleepslangen en met precisietoepassing. Er zijn al loonwerkers en akkerbouwbedrijven die ervaring hebben opgedaan met het gebruik van zwavelzure ammoniak en spuiloog als meststof in de teelt van aardappelen, suikerbieten en tarwe. Bartlema denkt dat de voordelen opwegen tegen de investeringen in de techniek. Een verschil met kalkammonsalpeter is dat het niet om nitraatmeststoffen gaat, maar de stikstof in ammoniakale vorm wordt gegeven. Dat beperkt de nitraatuitspoeling en daardoor zijn er minder verliezen.
Een bijkomend voordeel is dat Renure-meststoffen ook zwavel kunnen bevatten. Er zijn gewassen waar het risico bestaat van een zwaveltekort. De kostprijs is volgens de NCOK-voorzitter een ander argument voor gebruik van Renure. De prijs van een kilo stikstof uit kunstmest ligt voor een akkerbouwer ongeveer op het dubbele van die van Renure. Dat komt niet door lagere productiekosten, maar omdat de veehouderijsector de verwerking van dierlijke mest betaalt. De ultieme toepassing van de meststof is volgens Bartlema de combinatie met druppelirrigatie.
Romke Postma, bemestingsdeskundige van het Nutriënten Management Instituut is minder optimistisch over kansen voor grootschalige afzet van Renure-meststoffen in de akkerbouw. Hij denkt dat de plantaardige sector, praktisch gezien, net zo goed kan werken met de dunne fractie uit dierlijke mest. Maar volumineuze producten kennen uit oogpunt van logistiek altijd beperkingen. Mogelijk dat ammoniumsulfaat als concentraat logistiek en bij de aanwending mogelijkheden heeft. Naar zijn mening bieden Renure-meststoffen vooral soelaas voor de veehouderij.
Beleidsmedewerker Arjen Brak van LTO Nederland stelt ook vast dat Renure-meststoffen in de huidige benadering met name een oplossing voor de melkveehouderij betreft. LTO ziet graag producten met meerwaarde voor de akkerbouw. Om aantrekkelijk te zijn voor de akkerbouw moeten Renure-meststoffen voldoende stikstof bevatten en weinig zout en kali. Een product in korrelvorm sluit ook beter aan bij de vraag van plantaardige sectoren