'Integrale toekomstvisie op de mestmarkt is erg wenselijk'

Nieuwe mestmaatregelen en ambities ten aanzien van groen gas vragen om het opstellen van een integrale toekomstvisie op de mestmarkt met bijbehorend plan van aanpak en planning. Dat zegt Jaap Uenk, eigenaar van adviesbureau Mestem en oud-voorzitter van de sectie Meststoffendistributie binnen Cumela Nederland. Er is naar zijn mening alles voor te zeggen de afbouw van de derogatie en de verlaging van de mestproductieplafonds 'on hold' te zetten.

Voor de productie van groen gas kunnen producenten ook kiezen voor andere biomassa in plaats van mest. Deze biomassa zal dan voor een belangrijk deel geïmporteerd moeten worden, hebben studies uitgewezen. Uit geïmporteerde grondstoffen ontstaat na vergisting dan een extra hoeveelheid digestaat. Dat gebeurt ook als biomassa gecombineerd met mest wordt vergist.  Geïmporteerde grondstoffen zorgen voor een extra hoeveelheid digestaat met stikstof, fosfaat en andere nutriënten.


Een ideale marktsituatie zou zijn als grote centrale vergisters de overtollige mest van veehouders vergisten en het digestaat grotendeels verwerken tot eindproducten voor afzet buiten de Nederlandse mestmarkt, stelt Uenk. Ook vullen ze hiermee de verwerkingsplicht in voor veehouders. Een ander deel van het digestaat kan dan verwerkt worden tot Renure-meststoffen voor vervanging van kunstmest in de landbouw.


Deze ideale mestmarkt is er nu nog lang niet, constateert Uenk. Bij onzekerheid over de toekomstige mestsituatie zullen grote groengasproducenten eerder kiezen voor import van andere, energierijkere grondstoffen. Op import zit geen rem. De productie van digestaat kent geen productieplafond en geen verwerkingsplicht. Vervanging van dierlijke mest door digestaat op de mestmarkt, zou een hard gelag zijn voor de veehouderij. Ongetwijfeld heeft dit ook nadelige effecten voor de waterkwaliteit.

Bron: Boerenbusiness, 11/06/2024
Publicatie: 14-06-2024