Bacterie kan emissie van lachgas uit landbouwgrond sterk reduceren

In onderzoek van de Noorse universiteit voor levenswetenschappen waarover de wetenschappers hebben gepubliceerd in Nature stelden ze vast dat landbouwgrond die behandeld is met een speciale bacterie ruim de helft minder lachgas uitstoot. De Noorse wetenschappers slaagden erin een bacteriestam te isoleren die lachgas kan afbreken zonder het ook te vormen. Experimenten met verschillende grondsoorten toonden aan dat de uitstoot van lachgas significant afnam bij grond behandeld met deze bacterie.

Lachgas wordt tijdens de biologische processen nitrificatie en denitrificatie in bodems geproduceerd. Doordat de koolstof- en stikstofkringloop aan elkaar zijn gekoppeld, kan koolstofopslag leiden tot een hogere lachgasemissie. Ook het beperken van andere stikstofuitstoot kan effect hebben op de emissie van lachgas. Een verhoogde lachgasemissie door maatregelen uit de klimaat-, stikstof- en mestdossiers maakt het halen van de klimaatdoelstellingen voor landbouwgronden lastiger.


Hoewel de Noorse aanpak als vernieuwend wordt gezien, hebben wetenschappers van Wageningen University & Research twijfels over de grootschalige toepasbaarheid. Ze zien het als een reactieve maatregel. Ook zijn er vragen over de impact van de methode bij toepassing op verschillende bodemtypen en de mogelijke kweekmethoden van de bacterie.


De Noorse onderzoekers werken nog aan genetische aanpassingen om de bacterie het lachgas nog efficiënter te laten afbreken. In maart 2024 zijn ze daarvoor een nieuw onderzoeksproject gestart. In het project wordt samengewerkt met industriële partners VEAS, Yara en N2Applied.


Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Unlocking bacterial potential to reduce farmland N2O emissions' in Nature.

Bron: NMBU / NRC, 29/05/2024
Publicatie: 06-06-2024