NCOK: 'Europese toelating van Renure-meststoffen kan een doorbraak zijn'

De Europese toelating van Renure-meststoffen als kunstmestvervanger is een doorbraak, stelt Herre Bartlema, voorzitter van het Nederlands centrum voor de ontwikkeling van kunstmestvervanging NCOK. Stikstof komt in Renure-meststoffen voor in ammoniakale vorm en dat is volgens Bartlema ideaal voor precisiebemesting. Het is volgens hem ook effectiever dan gangbare kunstmest, waardoor er minder stikstof nodig is.

Het NOCK werd op vrijdag 10 mei opgericht en wordt geleid door het bureau Landbouwcommunicatie en functioneert met steun van bedrijven uit alle geledingen van de bemestingssector. De deelnemers aan het samenwerkingsverband willen bijdragen aan de snelle adoptie van bemesting met fossielvrije meststoffen. 


De NCOK pleit voor sturing op doelen in plaats van sturing met instrumenten, zoals maximale toedieningstarieven voor verschillende soorten meststoffen, zoals het geval is onder het huidige regime van de Europese richtlijn. Maximale toedieningshoeveelheden, zoals de limiet van 100 kilo stikstof per hectare voor Renure-meststoffen werkt belemmerend op precisiebemesting.


Het samenwerkingsverband betreurt het dat er maar drie typen Renure-meststoffen gedefinieerd zijn in het voorstel van de Europese Commissie, terwijl andere uit mest teruggewonnen stikstofmeststoffen met dezelfde eigenschappen als deze drie al beschikbaar zijn of binnenkort beschikbaar zullen komen, zoals urine of meststoffen teruggewonnen met membraanelektrodialysetechnologie.

Bron: NOCK, mei 2024
Publicatie: 31-05-2024