Kort geding om besluit over ontheffing binnen de Meststoffenwet af te dwingen

Een veehouder uit het Rivierengebied heeft met ondersteuning van stichting Stikstofclaim een ontheffing aangevraagd van de Meststoffenwet. De veehouder wil zijn graslandpercelen blijven bemesten met rundermest en vanwege het wegvallen van de derogatie niet terug naar een niveau van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. De wetgever biedt de mogelijkheid voor het aanvragen van een ontheffing of vrijstelling.

De veehouder verzoekt ook om een ontheffing voor het aanhouden van bufferstroken van 3 meter langs waterlopen, omdat . deze maatregel ook voort vloeit uit de derogatiebeschikking voor Nederland binnen de Europese Nitraatrichtlijn. De veehouder vroeg vorig jaar de ontheffing aan, maar de overheid heeft er tot dusver niet op gereageerd met een besluit. De veehouder en stichting Stikstofclaim vragen nu via de rechter om een uitspraak in een kort geding.


De Nederlandse overheid heeft in het verleden heel Nederland aangewezen als kwetsbaar gebied voor de Europese Nitraatrichtlijn. Dat is niet terecht meent stichting Stikstofclaim. In belangrijke delen van Nederland voldoet de grondwaterkwaliteit en de kwaliteit van het oppervlaktewater aan de norm voor nitraat en fosfaat. 


De minister van LNV heeft de mogelijkheid om vrijstelling of ontheffing te verlenen van de Meststoffenwet. In dat geval kan worden afgeweken van de norm van 170 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest. De veehouder uit het Rivierengebied heeft in september 2023 een ontheffing aangevraagd bij het ministerie van LNV.


Hij stelt bij dit verzoek dat de grondwater- en oppervlaktewaterkwaliteit in het gebied voldoen aan de norm. De doelen worden gehaald. De nieuwe maatregelen – inperken van het gebruik van rundermest en het aanhouden brede bufferstroken - dragen niet bij aan het halen van doelen, maar kosten wel geld. Het economische verlies door het niet verlenen van de ontheffing bedraagt voor het bedrijf tot op heden circa 20.000 euro en kan oplopen tot circa 60.000 euro in 2026. 


De minister heeft geen besluit genomen over het ontheffingsverzoek. De rechter wordt nu gevraagd daar uitspraak over te doen in een kort geding.

Bron: Stichting Stikstofclaim, 29/05/2024
Publicatie: 29-05-2024