Vlaamse landbouw reduceerde verzurende emissie met 20% sinds 2005
Tussen 2005 en 2022 daalde het geheel aan verzurende emissie in Vlaanderen van 11.263 tot 5.242 miljoen zuurequivalenten. Dat komt overeen met een daling van 53 procent, zo meldt Statistiek Vlaanderen op basis van cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij. Het gaat om de totale som van de uitstoot van zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak.
De ammoniakemissie komt in de landbouw voor 92% van veehouderijbedrijven. Het overige deel vloeit voort uit het gebruik van kunstmest en de verwerking van dierlijke mest. De uitstoot door de sector daalde licht tot 2008, voornamelijk door de daling van de veestapel, de verhoogde voederefficiëntie, de emissiearme aanwending van dierlijke mest en de bouw van emissiearme stallen. Daarna bleef de uitstoot min of meer stabiel om vanaf 2014 opnieuw te dalen.
Het effect van de emissiereducerende maatregelen werd deels gecompenseerd door een aanzienlijke toename van de pluimveestapel. De daling van de ammoniakuitstoot in 2022 is voornamelijk toe te schrijven aan een forse daling van het aantal varkens.