Tips over zorgvuldig bemesten

Tijdens vier demo’s binnen het project 'Bemest op z’n best' werden dit voorjaar de effecten van zorgvuldig en minder zorgvuldig bemesten getoond. Door netjes te werken ontstaat gemiddeld 17,5% minder ammoniakemissie. Het kan mogelijk leiden tot een voordeel van 350 per hectare per jaar; met name door een goede gras- en ruweiwit-opbrengst met dezelfde bemesting. 

Vijf tips die samenhangen met zorgvuldig bemesten:


1. Werk planmatig
Het is verstandig om een bemestingsplan te maken zodat de mest goed verdeeld wordt over de gewassen en het groeiseizoen. Maak afspraken over de afstellingen van de machine, zorg dat de samenstelling van de mest bekend is en maak afspraken over de uitrijdomstandigheden, maar ook over de werkdiepte, de bandendruk en de rijsnelheid. Controleer na het uitrijden het resultaat.


2. Bemest onder goede weersomstandigheden
De ideale omstandigheden om mest uit te rijden zijn vochtig en windstil weer, vochtige grond en een buitentemperatuur onder de 20 graden Celsius. Hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe lager de temperatuur, hoe kleiner de ammoniakemissie.


3. Verdun de mest met water (alleen bij sleepvoeten)
Verdun de mest met meer water dan wettelijk verplicht is. Breng de mengverhouding naar 1:1 in plaats van 2 delen mest en 1 deel water. Hoe verder je de mest verdunt, hoe lager de emissie en hoe beter de bodem de nutriënten opneemt.


4. Dek de sleufjes af
Hoe minder contact er is tussen de mest en de lucht, hoe minder uitstoot. Daarom kan het afdekken van sleuven effectief zijn.


5. Voorkom overlap
Om te voorkomen dat delen van het land dubbel bemest worden - met name op de geer en kopakker - kan gewerkt worden met GPS en sectieafsluiting. Stem ook dit van tevoren goed af.

Bron: Verantwoorde Veehouderij, 07/05/2024
Publicatie: 08-05-2024