'Interesse in monomestvergisting onder boeren neemt toe'
Er zijn verschillende opties voor vergisten van de mest en het toepassen van het biogas: omzetten naar elektriciteitsproductie middels een WKK op je eigen erf, zelf opwaarderen naar groen gas, opwaarderen naar groen gas in een cluster of centraal vergisten van de mest naar biogas en eventueel opwaarderen naar groen gas. Voor een maximale biogasopbrengst is dagverse mest belangrijk.
Qua opbrengsten geeft de voorpublicatie van de SDE++ voor 2024 kansen. In praktijk ziet DLV Advies dat de terugverdientijd bij projectplannen tussen de 3 en 8 jaar ligt. De SDE++ biedt een minimale gegarandeerde opbrengstprijs per kubieke meter geleverd gas of per kilowattuur aan elektriciteit en warmte. Deze subsidie geldt voor een periode van 12 jaar.
De brutogarantieprijs voor groen gas tot een vermogen van 110 kilowatt is circa 2,13 euro per m3 groen gas. Boven de 110 kilowatt is de brutogarantieprijs ongeveer 1,55 euro per m3. De openstelling staat gepland van 10 september tot en met 7 oktober. Om in aanmerking komen voor SDE++ subsidie voor monomestvergisting moet er een omgevingsvergunning voor de installatie zijn verleend.
Via de bijmengverplichting die vanaf 2026 ingaat heeft de Rijksoverheid als doel dat in 2030 minimaal 20% van het aardgas in de bouwde omgeving uit groen gas afkomstig is. De prijs van de groen gas-certificaten zal dan naar verwachting stijgen, tot mogelijk boven de SDE garantieprijs. Hiermee wordt het makkelijker om de projecten gefinancierd te krijgen.
Het webinar van DLV Advies is nog terug te kijken via de website van de organisatie.