Groningse boeren overwegen kort geding vanwege 'nutriënt verontreinigde gebied'
De boeren stellen dat die norm niet klopt, omdat er onvoldoende rekening wordt gehouden met fosfaat dat van nature in het water voorkomt, onder meer door de invloed van kwel in de kustzone. Alle andere waterschappen in het kustgebied, zoals bijvoorbeeld die in Friesland, houden daar volgens de boeren wél rekening mee. Daardoor zou rechtsongelijkheid zijn ontstaan. Doordat er al achtergronddepositie is, wordt de norm voor fosfaat al snel overschreden, stellen de boeren.
Albrechtus Tebbens Torringa is voorzitter van het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer. Volgens hem gaat het al snel om een groep van enkele honderden boeren waarvan het bedrijf in een 'nutriënt verontreinigd gebied' is komen liggen. Het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer wil achterhalen hoe het kan dat er in Friesland een andere fosfaatnorm is gesteld dan in het aangrenzende gebied in Groningen. Daar werd al een procedure via de Wet open overheid voor in werking gezet.
Daarnaast heeft het bureau brieven gestuurd naar waterschap Noorderzijlvest en het ministerie van LNV waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de aanwijzing van het 'nutriënt verontreinigd gebied' in Groningen. Wanneer een gesprek met het waterschap niets oplevert volgt wellicht een kort geding.
De Vereniging Rechtskundig Bureau voor de Landbouw werd al in 1910 opgericht. De aanleiding was destijds dat er regelmatig onenigheid was tussen landbouwers en hun afnemers. Met de oprichting van het bureau konden de boeren een beroep doen op juridische bijstand. De verenging telde ooit ongeveer 800 leden, door het ontstaan van andere rechtsbijstandverzekeringen is dat aantal teruggelopen tot ongeveer 100 op dit moment.