'Mestvergisting kent marktkansen maar ook economische risico's'
Voor de beoordeling van de marges bij monovergisting is de subsidie via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie SDE++ nu leidend voor financiering, maar is het is belangrijk om te beseffen dat de termijn voor een SDE++ beschikking na 12 jaar vervalt. Daarna wordt de opbrengst volledige bepaalt door de energieprijs en vergoeding voor certificaten van 'Garanties van Oorsprong'. De prijzen op die markten schommelen behoorlijk.
Van den Boom ziet eenzelfde schommeling in de prijzen van Hernieuwbare Brandstofeenheden om de transportsector te vergroenen. Daar zakte de prijs per eenheid in anderhalf jaar tijd van 19,50 euro naar minder dan 8,50 euro. Hij adviseert veehouders die groen gas willen produceren om de cijfers in hun begroting goed eigen te maken en goed te kijken wat er gebeurt met het rendement wanneer de gasopbrengst bij voorbeeld lager is dan begroot of de kosten iets hoger liggen. Zo hebben de huisvesting en voeding van het vee impact op de hoeveelheid biogas die uit een kuub mest kan worden gewonnen.
Van den Boom raadt veehouders aan bij collega’s na te vragen hoe hun kosten- en productieplaatje eruitziet en de kosten en opbrengstcijfers vervolgens meer specifiek te maken voor de eigen bedrijfssituatie. Ook is het van belang verschillende alternatieven te hebben. Het kan aantrekkelijk zijn biogas af te zetten aan een fabriek in de omgeving, maar het is raadzaam om ook in beeld te hebben wat er gebeurt wanneer een overeenkomst plots wordt stopgezet.
Voor de Rabobank geldt dat een monomestvergister minimaal 15.000 ton mest per jaar moet kunnen verwerken voor een rendabele exploitatie. Bij dit volume wordt er voldoende omzet gegenereerd om ook vervolginvesteringen te doen en het maakt de exploitatie voldoende flexibel. De bank ontvangt ook de meeste financieringsaanvragen voor vergisters voor een collectief van veehouderijbedrijven of grotere vergisters op bedrijfsniveau.