LTO vindt voorstellen van Adema onverstandig en onsamenhangend
Door de afbouw van de derogatie worstelen veehouders met hun mestafzet. De balans is uit de mestmarkt gehaald. Met als gevolg dat met name de melkveehouderij in een acute crisis is beland, door het niet langer kunnen plaatsen van mest. Daarmee stevent de sector af op een koude sanering.
LTO roept het kabinet én de formerende partijen op om zich hard te maken voor de terugkeer van derogatie. De organisatie wijst op wetenschappelijke studies waarin werd vastgesteld dat de derogatie in het verleden geen nadelige effecten voor de waterkwaliteit en het leefmilieu hoefde te hebben. Het verlies van de derogatie kan juist negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit met zich meebrengen, meent LTO.
Naast een brede beëindigingsregeling stelt Adema een afroming van dierrechten in de varkens- en pluimveehouderij voor. Pluimveemest drukt niet op de Nederlandse mestmarkt. De varkenshouderijsector blijft onder het vastgestelde sectorplafond. LTO verzet zich tegen de ingrepen zoals de minister die voorstelt.
Andere maatregelen die door Adema genoemd worden, zijn ingrepen in het voerspoor en de introductie van een graslandnorm. LTO vindt het opmerkelijk dat het demissionaire kabinet vergaande, nieuwe beleidsmaatregelen aandraagt die volgens de landbouworganisatie geen direct effect op de mestmarkt hebben.
LTO vind het teleurstellend dat het kabinet voorstelt om opnieuw miljarden euro’s vrij te maken voor stoppers, terwijl er al verschillende stoppersregelingen openstaan. De organisatie is voorstander van vrijwillige stoppersregelingen, maar stelt dat er daarnaast perspectiefbeleid nodig is voor blijvers.