Drie innovaties voor betere bemesting in de praktijk getest

Tijdens de demoserie aan de start van het bemestingsseizoen werden vanuit het project 'Bemest op z’n best drie innovaties getoond die in het programma in ontwikkeling zijn. Het betreft technieken die zijn ontwikkeld door Slootsmid uit Laren, het Noorse bedrijf N2 Applied en Pelgreen uit Zwolle.

Machinebouwer Slootsmid onderzoekt of het afdekken van de mest met een krijtsuspensie een significante daling van ammoniakemissie geeft. Een hiervoor aangepaste zodenbemester brengt met een speciale tank en extra leidingen de krijtsuspensie aan boven op de mest in de sleufjes. Hierdoor ontstaat een soort filmlaagje dat de mest insluit en het contact met de lucht aanzienlijk reduceert.


N2 Applied ontwikkelde een methode waarbij mest wordt bewerkt met plasmatechnologie. Dit is een relatief nieuwe methode om stikstof uit de lucht als een zuur toe te voegen aan de mest. Hierbij daalt de pH wat de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen vermindert. Door het hogere stikstofgehalte in deze mest kan de kunstmestgift lager zijn. Bijkomend voordeel van deze bewerking is dat de mest nagenoeg geurloos is.


Pelgreen toonde een prototype van een bemestingstechniek gericht op het volledig in de grond brengen en afdekken van de mest waardoor er geen contact meer is tussen de mest en de lucht. Dit is een doorontwikkeling van de mestinjectietechniek zoals deze in de jaren negentig werd toegepast. Bij deze techniek snijdt de kouter 10 tot 15 centimeter diep in de grond  waar de mest in een brede sleuf ondergronds wordt aangebracht.


Hoewel deze methode veel potentie heeft, bleek het werkresultaat in deze fase en onder de omstandigheden van dit voorjaar nog niet optimaal. De zode werd niet naadloos weer dichtgedrukt, waardoor een streep grond zichtbaar bleef. Dit kan leiden tot verminderde grasgroei en onkruidontwikkeling. De komende tijd zal blijken hoe nadelig dit is. Deze methode wordt verder onderzocht en doorontwikkeld om de resultaten te verbeteren.


Het programma 'Bemest op z’n best' heeft als doel om de ammoniakemissie die optreedt tijdens toediening van mest in de praktijk te halveren. In het programma zijn tot dusver 58 innovaties ingediend. Hiervan zijn er 14 beoordeeld als voldoende kansrijk om in te zetten op doorontwikkeling en onderzoek.

Bron: Verantwoorde Veehouderij, 28/03/2024
Publicatie: 28-03-2024