'Zuid-Holland kent geen mestoverschot'

Naar verwachting is het risico op fraude met mesttransporten in Zuid-Holland tot nu toe beperkt. In de provincie Zuid-Holland is voornamelijk sprake van grondgebonden veehouderij, daarom wordt een groot deel van de mest op eigen land geplaatst. Daarnaast is er binnen de provinciale grenzen ook geen sprake van een mestoverschot. Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in een reactie op vragen van verschillende fracties in de Provinciale Staten na berichten over mestfraude in de media.

Mesttransport vindt in Zuid-Holland wel plaats, maar de hoeveelheden zijn beperkter dan in regio's met veel intensieve veehouderij, stelt het college. Door de afbouw van derogatie kan de situatie wel veranderen en zal een deel van de Zuid-Hollandse melkveehouders een groter deel van de mest zal moeten gaan afvoeren in de nabije toekomst.


Dit zal ook gepaard gaan met hogere kosten, omdat het mestoverschot nationaal aanzienlijk toeneemt en daarmee wordt de afzetprijs per ton hoger. Daarmee zal de fraudedruk in mesttransport mogelijk toenemen met de kans op negatieve gevolgen voor het behalen van de doelen op gebied van onder andere de waterkwaliteit. De provincie inventariseert op dit moment de reikwijdte van het probleem in Zuid-Holland, de mogelijke oplossingen en de rol van de provincie rondom de toenemende mestafzetkosten.


Het college wijst er verder op dat de mestwetgeving en gerelateerde fraudeopsporing een taak is van de Rijksoverheid en geen verantwoordelijkheid van de provincie. Het ministerie van LNV zet landelijk mestbeleid uit en de NVWA ziet samen met RVO.nl toe op de naleving van dit beleid.

Bron: Provincie Zuid-Holland, 12/03/2024
Publicatie: 22-03-2024