Weltec Biopower plaats eerste Kumac-digestaatverwerkingssyteem in Duitsland

In maart 2024 nam het Duitse bedrijf Agrar Reichenbach een Kumac-digestaatverwerkingssysteem die werd geleverd door  Weltec Biopower. Het is de eerste Kumac-installatie die in Duitsland in gebruik wordt genomen, naast de 16 die tot nu toe wereldwijd zijn gebouwd. Agrar Reichenbach is een  landbouwbedrijf in de deelstaat Sachsen. Het is een gespecialiseerd melkveehouderijbedrijf met 1400 koeien. De onderneming heeft sinds 2006 een biogasinstallatie in gebruik met een elektrisch vermogen van 845 kilowatt.

De installaties genereren jaarlijks tot 72.000 ton vloeibare mest en digestaat. Dagelijks levert de biogasinstallatie 12.000 kilowattuur elektriciteit aan het openbare net. Daarnaast levert de installatie via een verwarmingsnetwerk tot 500 kilowatt warmte aan kleinverbruikers. Via een 3,2 kilometer lange pijpleiding wordt ruw biogas geleverd aan de verwarmingscentrale van Stadtwerke Reichenbach voor verwarming van appartementen.


De Kumac-installatie maakt gebruik van beproefde processen die op elkaar zijn afgestemd. De output bestaat uit ongeveer 25% vaste mest, 20% vloeibare mest en 55% loosbaar water. De vaste mest en het mineralenconcentraat worden op het eigen melkveebedrijf toegepast als meststof. In de eerste stap van de mest- en digestaatbehandeling worden vlokmiddelen aan het uitgangsmateriaal toegevoegd. Deze additieven zorgen voor uitvlokking van zelfs de fijnste componenten, waardoor de scheiding van het water wordt vergemakkelijkt. Tegelijkertijd draagt het bij aan de vermindering van geuremissies.


Nadat het materiaal door een bandenpers via verschillende rollen tegen een tweede, waterdoorlatende band is geperst, kan het vaste materiaal direct worden gebruikt als meststof, compost, stalstrooisel of biogassubstraat. Het heeft een drogestofgehalte van circa 30%. Vervolgens wordt de vloeibare fase door een tank geleid waarin kleine deeltjes en zwevende stoffen worden gescheiden. Eventuele resterende vaste deeltjes worden door middel van een fijn filter verwijderd.


In de volgende stap doorloopt het filtraat een drietraps omgekeerd osmoseproces om zouten en voedingsstoffen te verwijderen. De resulterende vloeibare meststof is rijk aan stikstof. Het water dat nog resteert kan worden geloosd op het oppervlaktewater. Het schaalbare modulaire systeem is inzetbaar vanaf een hoeveelheid van 70.000 ton mest of digestaat per jaar. Mocht de verwerkingsbehoefte toenemen, dan kunnen eenvoudig meerdere worden gecombineerd.

Bron: Weltec Biopower, 13/03/2024
Publicatie: 15-03-2024