Experiment met bepaling van nitraatresidu voor melkveebedrijf

Onderzoekers van Wageningen & Research hebben op basis van eerder onderzoek binnen het project 'Nitraatwijzer' bekeken of nitraatresidu een rol kan spelen bij het inschatten van het uitspoelingsrisico van nitraat, en of het kan dienen als een hulpmiddel om de bewustwording van boeren over mineralenmanagement te vergroten. Komend jaar zal hiermee geëxperimenteerd worden op het bedrijf van de familie Oegema in Dalfsen.

Op basis van literatuur en ervaringen in Vlaanderen en Duitsland hebben wetenschappers onderzocht of er indicatoren zijn, waarmee het uitspoelingsrisico van nitraat kan worden geschat en, zo ja, of ze een rol kunnen spelen bij de handhaving en de evaluatie van het mestbeleid.


Het bleek dat het nitraatresidu vooral van betekenis kan zijn voor het optimaliseren van het mineralenmanagement van de veehouder. Daarom wordt er dit jaar binnen Koeien en Kansen ingezet op het verder verkennen en toepassen van het nitraatresidu als voorspeller voor nitraatuitspoeling.


Komend jaar zal bij de familie Oegema de meting van het nitraatresidu gebruikt worden om het scheuren van grasland voorafgaand aan maïsteelt te evalueren. Op het veld worden verschillende stroken aangelegd. Een strook wordt niet bemest, een tweede strook wordt alleen bemest met kunstmestkali, een derde alleen met kunstmestkali en -stikstof en een vierde wordt bemest met drijfmest aangevuld met een kali- en stikstofkunstmest gift.


Het nitraatresidu wordt per strook gemeten en zal worden gebruikt om een beeld te krijgen van het uitspoelingsrisico. Een hoog nitraatresidu betekent dan meer uitspoelingsrisico. In het eerste jaar zal er vooral ingezet worden op redelijk grove maatregelen waarvan verwacht wordt dat deze een meetbaar effect hebben op het nitraatresidu.


Voor het melkveebedrijf van de familie Oegema mag het nitraatresidu in het maïsperceel niet hoger zijn dan 46 kilo stikstof per hectare uitgaande van een nitraatconcentratie van 50 milligram nitraat per liter in het grondwater als grenswaarde. Deze waarde is indicatief omdat er in de praktijk meer factoren invloed hebben op de relatie tussen de nitraatconcentratie in het grondwater, maar die niet opgenomen zijn in de formule.

Bron: Verantwoorde Veehouderij, 06/03/2024
Publicatie: 13-03-2024