Aandachtspunten voor melkveebedrijf dat mest wil vergisten
Een efficiënte en snelle verzameling van mest is belangrijk. Om mest vers te kunnen verwerken, is een dichte stalvloer vereist. Het aanpassen van bestaande roostervloeren, door ze af te dichten met rubber, verbetert de mestverwerking. Daarnaast biedt het ook meer grip voor de koeien. Bij het modificeren van emissiearme vloeren moet rekening gehouden worden of de emissiewaarde nog voldoet aan de verleende vergunning.
De keuze tussen een mechanisch afvoersysteem via schuiven of een geautomatiseerde robot hangt af van persoonlijke voorkeur. Het voordeel van een robot is dat deze de mest verser kan aanleveren doordat er gebruikgemaakt wordt van kleinere stortpunten. Het nadeel is dat er een verhoogd risico is op storingen en dat er een groot tijdsbestek nodig is om eventuele opgelopen achterstand weg te werken.
Ook goed om te weten is dat het type boxbedekking op de stalvloer een directe invloed heeft op de opbrengst van de mest na vergisting. Kalk remt door de hoge pH de gasproductie. Bij zand in de boxen is dat effect er ook. Doordat er volumeverlies optreedt in de vergistingssilo en het vaak lastig is om het zand te verwijderen zal de gasopbrengst ook lager zijn.
De dikke fractie uit gescheiden digestaat kan dienen als boxbedekking. Na de vergisting biedt de opslag van digestaat voor een periode van 28 dagen niet alleen een methode om het eindproduct te stabiliseren, maar creëert het ook extra opslagcapaciteit. Het scheiden van het digestaat na deze periode maakt het mogelijk de dikke fractie te hergebruiken.
Toevoegingen zoals bonenhullen en speltdoppen de gasproductie kunnen verhogen. Mestvergisting heeft weinig effect op virussen en grampositieve bacteriën, maar heeft wel een reducerend effect op het aantal gramnegatieve bacteriën, wat mede veroorzakers zijn van coli- en klebsiella mastitis.