Bedrijven zien mogelijkheden voor organische meststoffen in substraatteelt

De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research doet een publiek-privaat gefinancierd onderzoek naar circulaire meststoffen in de glastuinbouw. Twee fabrikanten van meststoffen, Van der Knaap Groep en Van Iperen, hebben al stappen gezet naar een product dat hetzelfde werkt als kunstmest. Beide bedrijven voorzien dat wanneer de wetgeving wordt versoepeld en ze grootschaliger kunnen gaan produceren de prijs van hun producten fors omlaag kan.

Er worden al langer organische stikstofmeststoffen voor de glastuinbouw op de markt gebracht. Door de bacteriële omzetting kost de productie weinig energie. Een groot probleem vormt de kans op verstopping van de leidingen door bacteriegroei. Zowel Van der Knaap Groep als Van Iperen hebben daar een oplossing voor gevonden. Ze produceren een stikstofmeststof op basis van varkensmest, waaruit eerst de energie is gewonnen in een vergistingsinstallatie.


De dunne fractie van het digestaat dat overblijft bevat veel ammoniak. In een bioreactor wordt dat omgezet naar calciumnitraat en kaliumnitraat. Vervolgens wordt het gefilterd via een membraan, dat voorkomt dat bacteriën meegaan in de leidingen. Het grote voordeel is dat dit circulair is en nauwelijks energie kost, in tegenstelling tot de productie van kunstmest. De mest wordt geleverd in een vloeibare vorm. De kwaliteit is gelijk aan de gangbare calcium- of kaliumnitraat die telers gebruiken, maar wel in een lagere concentratie. De fabrikanten zoeken naar een energie-arm proces om de concentratie te verhogen.


Voor fosfaatbemesting kan struviet geleverd door waterzuiveringsbedrijven een bron zijn. Er zijn goede technieken beschikbaar om daar een vloeibare meststof van te maken, maar voor de tuinbouw is het nog te duur. Bij opschaling kunnen de kosten waarschijnlijk omlaag. Van Iperen begint rond april met de productie van in water oplosbaar kaliumsulfaat in een nieuwe fabriek. De bouw van een tweede fabriek staat op de planning. Dit sulfaat is een reststroom uit de accu- en papierindustrie. Een minder vergevorderd project is de terugwinning van fosfaat uit afgekeurde poederblussers.


Op dit moment worden de circulaire meststoffen voor de tuinbouw vooral buiten Europa verkocht, waar ze zijn toegelaten binnen de biologische teelt. Van Iperen ziet er genoeg perspectief in om zijn productie op te voeren. Vanaf volgend jaar wordt er naast kaliumnitraat ook salpeterzuur geproduceerd. Van der Knaap zou graag zien dat er meer ruimte komt voor gebruik van direct opneembare stikstof in een biologische teelt. De opbrengsten kunnen 40% omhoog wanneer in biologische teelten die direct opneembare stikstof mogen worden toegepast.

Bron: Groenten & Fruit, 16/02/2024
Publicatie: 13-03-2024